Coś się zmieniło ostatnio w budowie aparatu fotograficznego ?? Od 100 lat to dziura, migawka i materiał światłoczuły. Przegapiłem coś ?
Wersja do druku
Dla amatora to na 5d mk3 raczej szkoda kasy. Pewnie lepiej 60D ew 5D mk 2 a kupic lepsze szkla. Polecalbym 2 zoomy L np. 70-200 2.8 i cos poniżej zaleznie jakie body.I moze cos specjalnie do makro
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Napisałeś, że ograniczenia finansowego nie ma a potem piszesz 20 tyś ??? body 5d3 kup a na porządne obiektywy już chyba nie styknie. Na jeden porządny jedynie.
5dIII to aparat dla zaawansowanych użytkowników i jeśli nie miało się jakiegoś doświadczenia w robieniu zdjęć lustrzanką może się okazać że kupiliśmy niepotrzebny sprzęt.
Minusy 5dIII to na pewno waga, bo waży prawie kilogram bez obiektywu, brak lampy błyskowej, którą jak podepniemy z obiektywem do body już robi się gabarytowo i wagowo w ogóle nie imprezowy zestaw.
5dIII posiada tryby automatyczne więc to nie jest tak że amator nie zrobi nim zdjęcia. Jest po prostu nieporęczny. Trzeba mieć do tego torbę/plecak zwłaszcza jeśli ma się kilka obiektywów.
Do amatorskiego użytku polecam Canona G1X.
...i ewentualnie 5dIII jako backup :D hahah
Gezas najglupsze pytanie w calym fototraficznym ukladzie slonecznym.
To jakas prowokacja czy trollowanie?
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Doświadczenie jakieś jest , miałem kiedyś N d50 potem d80 teraz c550d i coś mi on nie leży , tzn jest taki malutki :), chciałbym uzyskiwać większe i ładniejsze rozmycia tła. Robię to tak że odsuwam się od obiektu i przybliżam zoom ( którego w końcu mi brakuje c 17-55 2.8 ) a kupując FF uzyskam chyba to samo z "normalnej" odległości , poza tym gdy jest słabsze światło zdjęcia nie podobają mi się .
Chcesz lepsze rozmycie to kup 50/1.4 albo 85/1.8 a nie nowa puszke.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk