Witam serdecznie.
Się zastanawiałem nad kolorystyką, ale:
... i wszystko jasne.
Plenerki niczego.
Pozdrawiam.
Wersja do druku
No dwunastęczka super.
W części niebo jakieś takie... niebieskie.
Witam. Zawsze z przyjemnością oglądam wszelkie zdjęcia z tej bajecznej wyspy. A jako że znam wszystkie miejsca które pokazałeś, więc powiem jedynie, że owszem- obróbka bardzo ok, ale...no właśnie- dla mnie te kolory są przedobrzone i jest to bardziej pokaz umiejętności PS niż zapis rzeczywisty z Lanzarote. Nawet przy wschodzącym/zachodzącym słońcu niektórych rzeczy nie osiągniemy.
Ale z drugiej strony- szanuję Twoją wizję tych miejsc i Twój sposób na ich pokazanie.
Mimo wszystko osobiście nie przepadam za nadmiernym koloryzowaniem miejsc.
To takie trochę ubarwianie na siłę (jak chociażby zatoczka na Papagayo w dzień czy Geria z tą zielenią).
Stąd też najlepiej oceniam przez własne widzimisię i zapis w głowie te pierwsze - na długim czasie.
Pozdr.
Ja też jestem zwolennikiem/użytkownikiem lekko „podkręconych” kolorów, więc wszystkie fotki są fajne, za wyjątkiem:
4 – nie podoba mi się w jasnym słońcu rozmazanie fal. W takim świetle fale powinny być IMHO ostre
5 –nie podoba mi się to zdjęcie. Skoro zrobione z pokoju, to miałeś chyba pod ręką jakieś tele, żeby wyeliminować cały ten śmietnik na pierwszym planie. No, chyba, że to ma mieć wartość dokumentalną…
14 – dała się we znaki dyfrakcja i niedoskonałości 17-40….
Poza tym – super
Dzięki za odwiedziny i komentarze!
21)
22)
23)
24)
25)
26)
27)
28)
29)
30)
26 i 29 mnię zachwyciły
Fotki wyglądają jak hdr.
Możesz coś więcej o technice postprocessu powiedzieć - bo bardzo ciekawie to wygląda.
zaryzykuje stwierdzenie ze czesc zdjec jest poprostu slaba. srednio interesujace kadry jak 24, 26 czy 29 ktore nawet przy tak bardzo agresywnej obrobce sie nie bronia. za bardzo wyostrzone (patrz 23) i jak dla mnie przesadzone i czesto nienaturalne kolory.
zadne zdjecie mi posladow nie urwalo.
nie ma tu ani jednego hdr, to co hamrato nazwał przeostrzeniem to prawdopodobnie na szybko robiona połówka z clarity,
wszystkie foty to zwykłe wołanie w LR z nałożonymi na niebo filtrami połówkowymi typu -1EV;30saturation;30clarity;30contrast
Fajne miejsce, bardzo fotogeniczne. Kilka zdjęć naprawdę spoko! :)