Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, płynnie z odpowiednim oporem i gładkością obracający się pierścień zoom to podstawa. To co pokazałeś na filmiku to elektryczny zoom kamery.
Wersja do druku
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, płynnie z odpowiednim oporem i gładkością obracający się pierścień zoom to podstawa. To co pokazałeś na filmiku to elektryczny zoom kamery.
W lustrzankach niestety nie uświadczymy elektrycznego zoomu? :)
Czy mógłbyś zaproponować jakie obiektywy w rozsądnych pieniądzach (2-3k) posiadają dobre pierścienie do wideofilmowania?
Wybaczcie mój niski poziom obycia, ale temat mnie interesujący, więc chce się dowiedzieć co i jak.
Przykładowo 17-40/f4L ma odpowiednio działający pierścień zmiany ogniskowej i mieści się w podanych pieniądzach. Najlepiej udaj się do sklepu, podepnij szkło pod aparat i sam się przekonaj bo są to rzeczy bardzo subiektywne, trudne do opisania. Możesz też spróbować zrobić sobie dźwigienkę na pierścieniu zmiany ogniskowej w kicie. Kupujesz metalową opaskę zaciskową o odpowiedniej średnicy i po sprawie.
17-40/f4L nie ma stabilizacji obrazu. Wydaje mi sie, że lustrzanki nie nadają się do tego typu filmowania.
Profesjonalne kamery filmowe (nie wideo) też nie mają stabilizacji ani AF a jakoś przy ich pomocy filmy powstają. Poza tym stabilizacja w zakresie 17-40 ? Po co?
Z tego co wiem to.teraz raczej sie nie zoomuje podczas kręcenia. A do filmowania sa specjalne obiektywy...ktos ostatnio wrzucal,zoom CZ z serii do filmowania za bagatela 15tys euro .. A Ty zawsze mozesz zrobic najazd kamera, zmiast zooma nowego dorob/kup slide'a.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Umiejętnie użyty zoom z odpowiednim ruchem aparatu/kamery może dać fajny efekt. Podkreślam UMIEJĘTNIE a nie na zasadzie pompowania.
Jesli jestes amatorem i nie czujesz kwestii filmowania aparatem, a masz 2-3k do wydania, to lepiej spozytkuj te pieniadze na kupno..... Kamery, nie obiektywu. Za te kwote kupisz juz kozaka ze stajni Sony, ktory wiekszosc Twoich watpliwosci rozwieje, jesli nie wszystkie. Pozdr.
Do systemu Sony są dostępne obiektywy Minolty z serii Xi . One mają elektryczny silnik zooma. Sam filmowałem takim obiektywem z A55 i zoomowanie jest jak w normalnej kamerze. Dodatkowo jest czuły na dotyk więc jest płynne zoomowanie ( szybciej-wolniej) Jedyna wada że słychać silnik jak pracuje - trzeba użyć zewnętrznego mikrofonu . Co ciekawe te obiektyw są bardzo dobre optycznie a nikt ich nie chce bo żrą baterie i dużo ważą - więc do kupienia za śmieszne pieniądze.