Co wy wypisujecie :?:
TRANSFOKATOR to transwestyta noszący okulary o zmiennej ogniskowej. :mrgreen:
Wersja do druku
Co wy wypisujecie :?:
TRANSFOKATOR to transwestyta noszący okulary o zmiennej ogniskowej. :mrgreen:
Ok miałeś rację ja nie upierałem się bo moja wiedza jest potoczną a cała akcja była poprostu ciekawostką dla rozruszania szarych komórek swoich i innych...
ale z tym pochodzeniem słów to większość jest albo łacińskich albo rosyjskich albo niemieckich a teraz modne są angielskie...
Hmm.. moje Tamron i Sigma zmieniają ostrość przy zmianie ogniskowej; czyli są zoomami ale niekoniecznie transfokatorami? Czy też uwzględniając "zwykle bez zmiany płaszczyzny ostrości;" są?
Sa transfokatorami (zoomami) ale nie sa parafokalne.Cytat:
Zamieszczone przez dentharg
No dokładnie. Każdy zoom jest transfokatorem. To jest tylko zamienna nazwa.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Filmowcy tego częściej używają zamiast "zoom'a"
Transfokator, diafragma, kwadromat .. to są inne nazwy na rzeczy, których używamy na codzień (-:Cytat:
Zamieszczone przez popmart
A co mówili w tvn24?Cytat:
kto oglaglądał TVN 24 dziś niech sobie odpuści ...
Niezle sie usmialem. Konstrukcje obiektywow, ktore mialy zmienna ogniskowa pojawily sie juz pod koniec XIXw. A na dowod, ze nie byl to 1959r jutro zamieszcze zdjecie przedwojennego (sprzed II Wojny Swiatowej, zeby nie bylo watpliwosci) obiektywu o zmiennej ogniskowej do aparatu Plaubel Makina. Kto pisze te encyklopedie ?Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
PWN :-)Cytat:
Zamieszczone przez Canonek
To dobrze, ze ja go nie znam. :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
Witacje,
Niezupełnie.
Transfokator to polska nazwa (bazująca na łacińskim słowotwórstwie) i jest odpowiednikiem ZOOM.
Jest to obiektyw zmiennoogniskowy chrakteryzujący się tą cechą iż podczas zmiany ogniskowej nie zmienia się miejsce ogniskowania obrazu (parafokalność). Takie obiektywy parafokalne były bardzo ważne w kamerach do kręcenia filmów, aby podczas ujęcia była cały czas ostrość obrazu. W aparatach fotograficznych przed wykonaniem zdjęcia ostrość można poprawić - jednak jaki to był kiedyś postęp jak się miało obiektyw zmiennoogniskowy (nawet bez zoom'a) który można było zabrać w teren zamiast zestawu obiektywów stałoogniskowych.
Podkreślę że słowo ZOOM zdarza się być błędnie utożsamiane z KAŻDYM obiektywem zmiennoogniskowym, jednak NIE wszystkie obiektywy typu zoom posiadają tę cechę parafokalnosci. Wynika to z jednej strony z nadużycia przez producenta, a z drugiej używania przez użytkowników słów których się nie rozumie.
Akronim ZOOM wprowadzono aby podkreślić marketingowo że producent oferuje nowy typ obiektywu do aparatu fotograficznego i oznacza obiektyw zmiennogoniskowy automatycznie ogniskujący obraz podczas zmiany ogniskowej. W Polsce w kamerach filmowych nazywano to transfokatorem, zanim "łatwiejsze" słowo ZOOM wyparło piękne polskie słowo (łacińskiego pochodzenia) transfokator.
Obiektyw zmiennoogniskowy który nie jest parafokalny były kiedyś nazywane varifocus (nazwa angielska też pochodząca z łaciny).
Zdarzało się, że obiektyw zmiennoogniskowy typu varifokus był tak zbudowany, że posiadał dużą głębię ostrości i zachowywał się w pewnym zakresie jak obiektyw z tranfokatorem, czyli obiektyw z zoomem.
Podsumowanie.
Mamy obiektywy zmiennoogniskowe:
a) typu varifokus
b) typu zoom (czyli z transfokatorem).