Ogólnie to było kompatybilne jedynie to DS1 potrafił przestawić lampy(550EX) na tryb ETTL i przy zdjęciach dawały wtedy na pełnej mocy.
Wersja do druku
Ogólnie to było kompatybilne jedynie to DS1 potrafił przestawić lampy(550EX) na tryb ETTL i przy zdjęciach dawały wtedy na pełnej mocy.
ja dołoże swoje dwa grosze aparat 5d II lampy 580 ex II i 430 ex II
odbiornik i transmiter kupione w zestawie działają ok., problem pojawił się jak dokupiłem dodatkowy odbiornik – tryb manualny – ustawiam moc lampy grupy A – np. 1/64, moc lampy grupy B – 1/32 robie zdjęcie i pojawiają się problemy – moc lampy grupy A mogę zmieniać natomiast mocą lampy grupy B po zrobieniu zdjęcia nie mogę się bawić. Aby to zadziałało należy wyjść jedną pozycje wyżej w menu aparatu, wejść w ilość światła i dopiero wtedy można zmienić moc lampy grupy B.
Nie wiem czy to nie jest wina aktualizacji bo nigdy nie aktualizowałem, dzisiaj to zrobię i zdam relacje czy pomogło czy też nie.
A czy nie jest to przypadkiem "ficzer" Canona?
u mnie w domowych warunkach po aktualizacji wszystko działa. Dzisiaj jade na plener więc sprawdze na przestrzeni otwartej.
Witam wszystkich.
Testował ktoś z was kinga w konfiguracji lampa na nadajniku + 1 lub 2 lampy zdalne z odbiornikami? Z tego czego się dowiedziałem kilka miesięcy temu to nie było możliwości współpracy z lampą montowaną na nadajniku. Co ciekawe Nikony już tak działają. Ciekawi mnie czy producent wprowadził już aktualizację która rozwiązała by ten problem. Może ktoś z forumowiczów próbował już takiej konfiguracji?
Pozdrawiam.
"Stopka w nadajniku nie jest przeznaczona do zamontowania dodatkowej lampy błyskowej (stopka służy do zamontowania kontrolera N-ETTL)."
nachodziło mnie, zeby zamontowac na ostatniej imprezie lampe na transmiter, ale stwierdzilem ze i takl nie bedzie działąło :)
Jednak pojawił się u mnie problem... Przez kilka dni wszystko było w porządku, ale dzisiaj zauważyłem, że nadajnik i odbiornik działają tylko przez kilkanaście sekund po włączeniu. W tym czasie się ze sobą normalnie komunikują, można wyzwolić kilka błysków, a potem nagle gasną wszystkie kontrolki i mogiła... Zero reakcji, aparat nie widzi lampy w menu.
Spotkał się ktoś z czymś takim?
Mateusz87 dzięki za test!