To nie jest fioletowa poświata. To są naprzemienne jaśniejsze i ciemniejsze linie. Widać je praktycznie tylko na ciemnym obiekcie w centralnej części zdjęcie.
Wersja do druku
To nie jest fioletowa poświata. To są naprzemienne jaśniejsze i ciemniejsze linie. Widać je praktycznie tylko na ciemnym obiekcie w centralnej części zdjęcie.
no to faktycznie chyba nie to, ale czy problem się powtórzył, bo jeśli tak to na pewno skontaktowałbym się z serwisem.
Na szczęście efekt pojawił się dotychczas tylko raz. I oby więcej go nie było :wink:
A moze je pokazesz?
Wysłałem na priva bo nie mam jej gdzie w tej chwili wystawić.
Czy wyslales mi zdjecie pelnej wielkosci? Widze ze jest 1035x937 czyli ok 1 Megapixela a A75 ma nieco wiecej.
Na jakim ustawieniu jakosci robiles?
Taki efekt moze byc zaszwankowaniem algorytmu pomniejszajacego/kompresujacego zdjecie i mogloby byc dowodem na stwierdzenie: zawsze robic w najwyzszej jakosci/rozdzielczosci.
Zdjęcie było robione w 1600x1200. Ale trochę je obciąłem przed wysyłką dlatego jest niewymiarowe. A te dziwne zakłócenia są widoczne na dziewczynie stojącej w środku kadru.
Nie tylko, na ziemi tez, zauwazylem je juz piszac poprzedniego posta. Jakosc miales Fine czy Superfine?Cytat:
Zamieszczone przez Kostek
Jakość była ustawiona na fine. Robiłem tam jeszcze kilkanaście zdjęć z tymi samymi ustawieniami ale zakłócenia są tylko na tym jednym.
No to mozna to nazwa chwilowym zaszwankowaniem software aparatu - pewnie jakas *******ka zmylila parametry kompresji i tak wyszlo, albo wiatr sloneczny czy meteoryt zepsul zdjecie podczas zapisu ;)Cytat:
Zamieszczone przez Kostek