Sprawdź tylko czy jakość na 28 przy 1.8/2.0 będzie Cię satysfakcjonowala. Kiedys miałem podobny dylemat, próbowałem z 28 na apsc i niestety szybko przebudowalem ten zestaw. Teraz jest 5d + 35l i w końcu jest to czego oczekiwałem.
Wersja do druku
Sprawdź tylko czy jakość na 28 przy 1.8/2.0 będzie Cię satysfakcjonowala. Kiedys miałem podobny dylemat, próbowałem z 28 na apsc i niestety szybko przebudowalem ten zestaw. Teraz jest 5d + 35l i w końcu jest to czego oczekiwałem.
Lubię Optyczne.pl i ich testy, ale nawet oni czasami miewają "wpadki".
Wiesz... ten test był robiony "dawno, dawno temu..." i na wielu puszkach,
no a puszka Canona to był EOS20D.
Pomimo to napisali:
" Liczba pomyłek, w przypadku wszystkich mocowań, była duża.
Co ciekawe, najmniej wpadek (na poziomie małych kilkunastu procent) odnotowały Sigmy na 20D i K10D.
Gorzej zachowywały się obiektywy na mocowaniach Nikona i Sony, bo w ich przypadku liczba błędów sięgała 19-20%.
Najgorzej było przy współpracy z Olympusem E-3, bo tam liczba pomyłek sięgnęła bardzo wysokiego poziomu 26%.
Na szczęście, prawie wszystkie Sigmy nie pokazywały problemów z ustawianiem ostrości przed lub za właściwym obiektem.
Tutaj wyjątkiem było tylko mocowanie Canona, dla którego widzieliśmy lekki front-focus."
Więc... Co to znaczy "małe kilkanaście procent??? 11, 15 czy 18...???
IMHO poczytaj jeszcze inne opinie, najlepiej ludzi którzy tym szkłem fotki robią.
Pozdrówka!
A co powiecie na Canona 35/2? USM tam nie ma i to już pierwsza wada... Ale z tego co ogladam sample to sporo lepiej rysuje od 28 1.8, a i cena nawet przystępna... Jak sobie radzi AF w tym obiektywie?
Dla mnie te 7 mm różnicy w ogniskowej było zdecydowanie zbyt wiele.
Mam 28/1,8 i jestem bardzo zadowolony, choć do widoków i tak trzeba ostro domykać, to przy małych odległościach nawet na pełnej dziurze mnie zadowala.
Znajdz ostra sigme 20 1.8
Na cropie daje mega uniwersalny kat 32mm.