Witam!
Mogę podzielić się uwagami z dwu miesięcznego użytkowania Sigmy 80-400.
W skrócie mówiąc:
-Opytcznie minimalnie gorsza od Canona 100-400 L IS (porównywałem z Canonem, Canon minimalnie ostrzejszy od pełnej dziury)
-Af minimalnie wolniejszy od Canonowskiego - w 100-400 wcale tak szybko nie działa.
-Af faktycznie głośny, ale mi to osobiście zupełnie nie przeszkadza, chyba jestem jakiś dziwny bo lubię takie dzwięki (ptaszków nie fotografuję-tylko mechaniczne-więc nie ma się co płoszyć).
-Ma FTM i tylne ogniskowanie więc mordką nie kręci.
-Sigma jest cięższa od Canona, to dosyć pancerne szłko.
-OS bardzo praktyczny i przydatny, porównywalny z IS Canona, udało mi się zrobić ostre i nieporuszone zdjęcia przy czasach rzędu 1/15s i ogniskowa 200mm, i 1/40s przy 400mm, ale to kwestia też wprawnej ręki.
-Dół zaczyna się od 80mm, a nie jak 100mm w Canonie czy 140mm przy Sigmie i TCx1,4 co też ma czasami zalety.
-Zoom kręcony, a nie wysuwany (push-pull) jak w Canonie, ale to kwestia przyzwyczajenia.
-Na koniec oczywiście istotna też kwestia to cena, sporo tańsza od Canona ok 2000 zł, z tego co się zdąrzyłem zoriętować przed zakupem swojej to w sklepie E-oko jest za 4800 zł z 3-letnią gwarancją, za 4000zł można w Interfoto ale gwarancja rok i nie ma od ręki, a Blue City w sklepie Fotorama za 4400zł z roczną gwarancją. Zostaje jeszcze przedstawicielstwo Sigmy także w Blue City, tam gdzie jest wypożyczalnia obiektywów, ale tam to już cena kosmos bo za 6700zł zdaje się albo i więcej-gwarancja też 3 lata.
Niestety nie mam żadnych doświadczeń z Sigmą 100-300/f4,0 ale z tego co czytałem to podobno dobry obiektyw, jak dla mnie nie odpowiadał mi zakres, stąd decyzja o zakupie 80-400
Ja jestem ze swojej zadowolony. Zdjęcia zrobione tą sigmą można zobaczyć tutaj:
http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=11973
http://www.airfoto.pl/?module=Photos...=187&type=id_u
Może pokuszę się o jakiś test porównawczy Canona 100-400 z Sigmą 80-400, ale to jak znajdę trochę czasu i kolega pożyczy mi Canona.
Pozdrawiam Paweł