Dziękuję za pomoc, przeinstalowałem PS i jest OK.
Znalazłem też stronę PS dostępu do darmowych akcji - pobawię się więc trochę i napiszę.
Wersja do druku
Dziękuję za pomoc, przeinstalowałem PS i jest OK.
Znalazłem też stronę PS dostępu do darmowych akcji - pobawię się więc trochę i napiszę.
Już wyczaiłem o co chodzi, opanowałem akcje w PS, nagrywanie ich, oraz presety w LR.
A do LR z PS chciałem wejść tylko po to, aby nadać zdjęciu kolory.
Photoshop robi to dość niezdarnie, jak mu zadaje np. podciągnięcie koloru czerwonego na koszuli, to robi to na wszystkim, i na twarzach też, co mnie bardzo denerwuje.
Nie wiem może jest jakieś ustawienie???
Znam Camera Raw i szybkie przejęcie z PS, ale wydale mi się że LR jest dużo lepiej to robi.
xsardas............możesz podesłać jakiś tutorial ?
Niestety nie posiadam żadnych odnośników do takich tutoriali. Ja uczyłem się z książek poświęconych tematyce photoshopa.
Ale na 100 % odnajdziesz potrzebne rzeczy przeglądając internet :)
Już szukałem, znalazłem wiele, ale szybkie "wybieranie" bieli w PS na jpg-ach jest
skomplikowane i żmudne.
Jedyne,w miarę szybkie to wejście w CR, ale i tak Lightroom robi to o wiele szybciej
Dzieje się tak ponieważ balansu bieli nie ustawia się na plikach jpg a na takich pracujesz w PS.
Proponuje poczytać o tym co to jest RAW o jego zaletach i możliwościach, a potem o dalszym procesie obróbki po wywołaniu cyfrowego negatywu.
Pozdrawiam :)
podłączę się do tego tematu :) może wiecie dlaczego po przejściu do PS z Lightrooma i zapisie pliku w jpg zmienia mi się nasycenie kolorów - nawet jak nic nie edytuje w pliku wystarczy eksport i kolorystyka jest inna niż w zdjęciach eksportowanych z LIGHTROOMA ;{