nie ustawia sie ostrosci na nos tylko na oko :-), zdjecie wyglada lepiej, ale zrob sobie test na FF...Cytat:
Zamieszczone przez czeredrecki
Wersja do druku
nie ustawia sie ostrosci na nos tylko na oko :-), zdjecie wyglada lepiej, ale zrob sobie test na FF...Cytat:
witam Fakt ostrość była na oku łapana .. a test robiłem na wszystkie sposoby z opisów i moim zdaniem jest o.k. .. i dalej nic nie wiem co jest ...Cytat:
Zamieszczone przez Jac
A jak robisz ze statywu, statecznym przedmiotom, to tez tak sie zachowuje?
Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
oj statywu nie używałem od roku .. ale łapki mam stabilne ... i po ustawieniu ostrości czasami przeostrzam i nigdy na nic nie czekam klikam od razu ...
mimo wszystko wyjdź jutro na porządne światło, i porób zdjęcia przy czasach najdłuższych max 1/100, i popróbuj na różnych przesłonach...
Poza tym, mozesz przeciez ef-50 zrobic zdjecie na czas, ustawiajac aparat na biurku, przy ustawieniu takich parametrow (nawet w domu) aby czas wyszedl min 1/100 a jeszcze lepiej 1/125.
moze lapiesz centralnym punktem ostrosc i przekadrowywujesz? to tez moze wplynac na efekt koncowy....najlepiej posluchac wczesniejszych postow i zrobic test statyczny w lepszym oswietleniu.
Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
tak czasami łapię centralnym i kadruję a czasami nie tylko ustawiam i klikam i efekt mydlenia podobny ...
proponuje w celach testowych wyeliminowac element przekadrowywania - ustawic aparat na statywie (lub z samowyzwalaczem na biurku) i cyknac jakas statyczna scenke... informuj o wynikachCytat:
czyktoś może podesłać fotki z 50mm 1.8 bez obróbki czego można się spodziewać jeśli chodzi o ostrość w 50mm ...Cytat:
Zamieszczone przez gawryl