Gdzieś tam mi się obiło o moje wielkie uszy ze jakieś wyrównywanie podatku czy cuś...
Wersja do druku
Gdzieś tam mi się obiło o moje wielkie uszy ze jakieś wyrównywanie podatku czy cuś...
Jeśli to sklep to naliczą Ci polski vat - to jest 3% proc. różnicy (w GB jest 20%). Cła nie ma bo to UE - jeszcze :mrgreen:.
Sklep Amazon chyba internetowy ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Ale dochodzę do płatności kartą i cały czas jest kwota 500 funtow plus przesyłka 5 funtow to kiedy jest to naliczenie?
Standardowo mnie zawsze naliczał sklep. Przez Amazon nigdy nie kupowałem nie wiem jakie mają zwyczaje. To przez cło nie przechodzi więc jeśli Ci nie naliczy sklep to jesteś 3% do przodu 8-).
kupowałem w Amazonie - cło naliczał spedytor (DHL)
Teraz to ja już nic z tego nie rozumiem.
W EU jest jeszcze coś takiego jak WDT - wewnątrzwspnólnotowa dostawa towarów, czyli sprzedawca nie płaci VAT w swoim państwie ale odbiorca w kraju dostawy. Tylko że to jest skierowane do firm, a jak mała firma to kto znajdzie, że była taka dostawa ;-)
Cła w wewnątrz UE oczywiście nie ma :smile:
Za ARN: do Kolekcjonera trzeba doliczyć koszty transportu (ze Stanów ~ $130 kurierem).
Przepisy przepisami a życie życiem - 128 rządzi!