A czy są jakieś znane przypadki takich uszkodzeń w 550D?
Niemniej jednak Twój post dał mi do myślenia.
A jak wygląda sprawa oryginalnego gripa i aftermarketowych akumulatorków?
Wersja do druku
A czy są jakieś znane przypadki takich uszkodzeń w 550D?
Niemniej jednak Twój post dał mi do myślenia.
A jak wygląda sprawa oryginalnego gripa i aftermarketowych akumulatorków?
Moim zdaniem takie uszkodzenie może zdarzyć się w każdym modelu niezależnie od zaawansowania puszki:)
A co do oryginalnego gripa i aku to ja używam aku firmy HAMA. Mogłem kupić sporo tańsze za cenę tego HAMA miałbym dwa akumulatory innej firmy, ale wolałem nie ryzykować i do tego czasu nie żałuje bo trzyma jak oryginał.
Ja ci radzę kupić zamiennik taki jak ma Bangi (Alpha) albo zamiennik Phottixa (czy jakoś tak) ponieważ te marki są sprawdzone. Druga sprawa to taka że jak masz 550D to z tą puszką długo nie pociągniesz max 2 lata bo potem będziesz potrzebował coś lepszego więc nie opłaca się inwestować w oryginał. Jak kupisz np. 50D albo 7D to tak wtedy warto bo to jest sprzęt na dłuższą metę.
Pozdrawiam Karol
Dziękuję za pomoc.
Faktycznie teraz zauważyłem że ten zamiennik nazywa sie MeiKe Alpha Digital - czyli to te same gripy ;)
A na dłuższą metę to czym różni sie 550D od 7D?
Aż tak drastycznych różnic nie ma jak pomiędzy E-510 a 550D.
Z testów 550d,60d,7d wnioskuję że zwykły amator nie musi przepłacać ;)
A co do gripów to nadal sie zastanawiam.
Dzięki waszym postom mam już lekkie rozeznanie w temacie.
Mam jeszcze chwilkę czasu zanim kupię Canona ;)
Pozdrawiam.
No tak Kolekcjoner dobrze prawi. Różnica jest np. w cenie 550D body samo 2000 zł, a 7D 5000zł samo body. Po za tym 7D jest już pół profesjonalna/profesjonalną lustrzanką, w porównaniu do 550D 7D posiada 2 procesory DIGIC IV, jest cięższy ponieważ zbudowany ze stopu magnezu (jak ja kocham dotykać aparat z tego materiału, w końcu czuje się ten aparat w rękach), a nie jak 550D z plastiku, jest większy oraz ma więcej FPS (klatek na sekundę) bo 8kl/s, a 550D ma 3.7kl/s. No to są takie ogólne różnice. Ja osobiście zamierzam się przesiąść na 7D za kilka lat.
Pozdrawiam Karol
Zgadzam sie z Tobą.
Jeszcze można do tego dodać uszczelnienia w 7D.
Niemniej jednak budowa czy ilość kłąpnięć nie jest mi potrzebna ;)
FUnkcje które oferuje 550d za tą cene bardzo mi podpasowały. No może tylko będzie mi brakować manualnej kontroli nad gainem mica :cry:
Ja ci tylko opisywałem różnice między tymi modelami nie sugerowałem zakupu. Jeśli zaczynasz przygodę z fotografią lub z EOS-ami no to lepiej kupić coś z niższej półki. Ale i tak po kilku miesiącach używania amatorskiego sprzętu będzie ci czegoś brakowało to normalne (mi np. najbardziej brakuje szczelności w moim 550D i górnego ekraniku). Ale to zależy od tego jak użytkujesz swój sprzęt.
Pozdrawiam Karol
Widzę, że sie robi ciekawie - z 550D przechodzimy na 7D. Takie porównania szkodzą szczególnie portfelowi :) Jak masz później żałować, to kup oryginalny grip canona np używany. Dużo drozej nie wyjdzie a satysfakcja gwarantowana :)