Ja mam 70-210/3.5-4.5 i sobie chwalę:) Za te pieniądze nic innego/lepszego nie znajdziesz.
Wersja do druku
Ja mam 70-210/3.5-4.5 i sobie chwalę:) Za te pieniądze nic innego/lepszego nie znajdziesz.
Ok czyli wybrałem ten obiektyw 70-210/3.5-4.5 i ten kupię.
A jeszcze pytanie jeśli chodzi o 50mm 1.8. Lepiej wg Was kupic nowy czy używany za 100-150zł taniej ?
na forum jest dużo pochelbnych opinii o zoomie na cropa. Poza tym dla wnioskodawcy, czyli założyciela wątku przy budżecie niewielkim, raczej nie o FF chodzi. Raczej zamiast 50/1,8 bo nie wiadomo z jaką puszką będzie to miało gadać, to subiektywnie samo 55-250 is powinno styknąć a stałki we wnioskowanym modelu to proponuję zostawić "na potem". Może się okazać, że kolega noone1 ma niskobudżetowe body i pożytek z niecelnego AF w trudniejszych warunkach będzie niewielki a może nawet i żaden.
Może lepiej współpraca tego zestawu z jakąś lampką (zamiast słabą stałką) wyszłaby oczekiwaniom na przeciw?
pozdrawiam
C50/1,8 lepiej kupic uzywany za 250-300zł. Musisz tylko zwrócić uwagę, ze to bardzo delikatna konstrukcja i nie może byc zajechany.
Jeszcze takie pytanie, czy moze zamiast kupować 50/1.8 dozbierać "trochę" i kupić już coś z wyższej półki jak np 50/1.4. Jakie jest Wasze zdanie na temat tego obiektywu? Oplaca się dolozyc pieniadze czy zaczac od 50/1.8 ?
Imho zacznij od 50/1.8 i uzupełnij braki w innych ogniskowych. Jak 50 Ci się spodoba, to tak jak wcześniej mówiłem - sprzedasz bez straty i kupisz wersję f/1.4.
IMO nie opłaca się - to szkło na cropie wielkiego szału nie robi. Z mojego doświadczenia Sigmy, zarówno 30/1.4 jak i 50/1.4, były ostrzejsze na f/1.4 na cropie niż Canon 50/1.4.
No chyba, że chodzi o jakość wykonania i pracę AF, to jest lepiej niż w przypadku 50/1.8.