Hmm.
Podświetlany wyświetlacz jest dla mnie ważny.
Naprawdę. :)
Wersja do druku
Hmm.
Podświetlany wyświetlacz jest dla mnie ważny.
Naprawdę. :)
Dla mnie podswietlany wyswietlacz tez jest wazny. E-TTL tez sie przydaje. 5 z nowymi lampami dziala tylko w ttl. :( I troche nie rozumiem tego stwierdzenia Kropa ze lampa lepsza, ta wbudowana w body i tak mozna jedynie doswietlac pierwszy plan. Do tego dochodzi jeszcze brak HSS. Jedyna przewaga 5 jest spot. A tak na marginesie to ciekawi mnie kto kozysta z migawki 1/8000?
No, 1/4000 była kiedyś dla mnie za długa. :) Ale to był efekt fotografowania na trixie w słoneczny dzień lata. :)
Fakt sigma 24 2.8 (ta metalowa z gwintem 52mm) pracuje z 30-tką tylko przy maksymalnym świetle (2.8). Po przymknięciu aparat blokuje się, więc praktycznie takie zestawienie nie ma większego sensu a wspomniany obiektyw to świetna konstrukcja (odwracając obiektyw uzyskujemy dobrą skalę odwzorowania przy makro - poza oczywistymi zaletami szerokokątnego obiektywu). Innym elementem przemawiającym na korzyść 5-tki jest wspomaganie AF z poziomu korpusu (w 30-tce po otwarciu wbudowanej lampy, co jest trochę przykre w skuteczności i jeśli się nie chce zwracać czyjejś uwagi). Niestety to wspomaganie AF jest kosztem współpracy z zewnętrznymi lampami (nie korzysta ze wspomagania AF z poziomu lamp serii EX, nie wiem jak ze starszymi), ale jeśli sie nie używa lamp....
Tym co było już wspomniane - to niezawodnośc. Z bólem muszę przyznać, że moja 30-tka uległa awarii (chyba na skutek wilgoci), mimo to nadal można nią robić zdjęcia (ukłon w stronę konstruktorów), choć pomiar światła działa dość dziwnie... Co gorsza znam innego właściciela 30-tki, któremu chyba padła migawka. W jego posiadaniu jest też 5-tka, która jak mówi "źle współpracuje z jego 550EX".
Jeśli więc nie używasz lamy i zamierzasz korzystać z sigmy 24mm to 5-tka jest najlepszym wyborem (jeśli jakimś cudem znajdziesz model mało eksploatowany). Według mnie 30-tka świetnie nadaje się jako zapasowy korpus - ma dobre parametry, jest w miarę szybka, cicha i lekka. Ponaddto można korzystać też z BP-300, który dodatkowo zwiększa wygodę przy zdjęciach portretowych. W 30-tce cenię sobie też szybki dostęp do różnych funkcji (pomiar światła, tryb AF, przesów filmu), którego brakuje mi w 20D.
Pozdrawiam!
OT: mi raz 1/8000 bylo za dlugo... 50 1.4 iso100 w lato podkusilo mnie sama zrenice zrobic ostra w portrecie, wiec f 1.4 ... i w tym momencie zabraklo iso50 ;) .Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Liczba przewodnia lampy w piątce to 17 (w 30 - 13), jest to najsilniejsza lampa, ma również korekcję siły błysku. W niektórych sytuacjach można ją nie tylko doświetlać pierwszy plan. Migawka 1/8000 naprawdę sie czasem przydaje, ja doświadczyłem tego, gdy miałem włożone 800 ASA, a oświetlenie niestety było mocniejsze niż przewidywałem. Dodam jeszcze 16 funkcji użytkownika (30 ma 13) oraz seryjny, szybki przesuw filmu = 5kl/sek. Naprawdę kawał dobrej kamery.