też byłbym wdzięczny za wyjaśnienie tej kwestii, na forum jest dużo faktów i mitów :D
Wersja do druku
Rozumiem, że nie podają innych metod (nieautoryzowanych przez canona), ale stwierdzenie "Licznik można odczytac wylacznie w serwisie" jest nieprawdziwe.
Gdyby odpowiedź brzmiała np.: "Zalecamy odczytać licznik w serwisie", to bym się nie czepiał. Jeżeli jednak napisano kategoryczne "wyłącznie", skoro powszechnie wiadomo, że tak nie jest, to nabieram wątpliwosci do innych wypowiedzi CSI.
Proszę, nie odpowiadaj za wszystkich.Nic nie wiem o możliwości odczytywania poza serwisem przebiegu np.mojego Canona.Nic nie wiem aby Canon potwierdził pewność wyników uzyskiwanych przez oprogramowanie niezależne.Cytat:
powszechnie wiadomo, że tak nie jest,
Zarzut który stawiasz jest niezasadny.
Odpowiedzi jakich udziela serwis autoryzowany w tym wątku są zgodne z
oficjalnym stanowiskiem firmy.To oczywiste.Ale zarzut udzielania nieprawdziwych odpowiedzi to przesada co najmniej.
janmar, ale sporo aparatów można odczytać.
Przebieg migawki możliwy jest do odczytania tylko za pomocą programu serwisowego. W przypadku innych programów nie ma pewności który licznik jest odczytywany.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dokładny przebieg dla aktualnie zamontowanej migawki w aparacie niestety ale możliwy jest tylko poprzez program serwisowy.
Oczywiście nie zabraniamy sprawdzania przebiegu innymi programami jednak ze względu na częste pomyłki w dokładności odczytu nie możemy ich w żaden sposób uwzględniać.
To nie znaczy że: " powszechnie wiadomo że tak nie jest..."Cytat:
janmar, ale sporo aparatów można odczytać.
Jak dla mnie w 100% prawda.W tym sensie piszę żeby każdy mówił o swoich problemach lub tych które jego dotyczą.:)
Mam to rozumieć, że tych liczników jest więcej? Tj. jeden możliwy do wyzerowania w serwisie (np. po wymianie migawki), a drugi zliczający od pierwszego klapnięcia?
Mnie jeszcze ciekawi dlaczego Canon do tej pory nie wypuścił takiego programu dla mas? Czy wiąże się to z jakimś ograniczeniem sprzętowym (konieczny dodatkowy hardware?).Cytat:
Dokładny przebieg dla aktualnie zamontowanej migawki w aparacie niestety ale możliwy jest tylko poprzez program serwisowy.
Najsensowniej byłoby to po prostu zapisywać w EXIF-ie, jak czyni cały cywilizowany świat. Zresztą niektóre modele Canona zapisywały stan licznika, nie mogę pojąć czemu z tego zrezygnowano...
A jakby sobie przypomnieć, że do bodaj D30 lub D60 było sprzedawane oprogramowanie serwisowe, umożliwiające samodzielną kalibrację AF... :-)