A nie da się zamknąć dostęp do światła, żeby nic nie świeciło na 1/250 i błysnąć na początku otwierania się kurtyny? :-)
Wersja do druku
A nie da się zamknąć dostęp do światła, żeby nic nie świeciło na 1/250 i błysnąć na początku otwierania się kurtyny? :-)
Weź pod uwagę teoretyczną sytuację.
Znajdujesz się w totalnej ciemni z obiektem który się porusza (w głębi ostrości ;) ) i jedynym dostępnym światłem jest światło lampy błyskowej.
Jeżeli migawka otworzy się na czas 1s to i tak nie dotrze do sensora żadne światło odbite od obiektu poza błyskowym. Błysk będzie trwał, powiedzmy 1/1000s co skutecznie zamrozi ruch.
Praktycznie ustawiasz wartości ekspozycji tak żeby światło zastane nie miało szansy naświetlić klatki, a błysk miał moc wystarczającą do właściwej ekspozycji.
Ustawienia na 1szą i 2gą kurtynę to trochę inna sprawa.
Te ustawienia mają praktyczne zastosowanie w przypadku gdy podczas "dłuższego" czasu naświetlania, światło zastane naświetla sensor. Powoduje to nam rozmazany obiekt(efekt ruchu).
Błysk przy 1szej kurtynie nastąpi na początku naświetlania. Błysk przy 2giej kurtynie nastąpi w ostatniej chwili przed zamknięciem sensora. Wybór ustawień to kwestia gustu ale w większości sytuacji lepiej sprawdza się ustawienia na drugą kurtynę.
Hmm.. Ja wiem, że musi być dosyć ograniczony dostęp światła jak na ekspozycję 1/250 s.
To jak jest z wyzwalaniem? Mogę sobie spokojnie dać koło 1/200 z lampą ustawioną na krótszy czas?
Znowu gafa :-|
Lampa na czas krótszy niż 1/250 s.
Można to jakoś bez HSS i przy jedynie dwóch kurtynach? Nie chcę żeby pojawiały się paski na obrazie :wink:
Aha i temat od teraz kieruję na ogólnie błyskówki, w tym studyjne. I co z fotocelą?
Oj,chyba musisz coś poczytać o budowie migawki szczelinowej np i o technice fotografii lampą błyskową..
Może masz jakiś dobry materiał od którego powinienem zacząć? Cały dzień grzebię w google próbując znaleźć cokolwiek.
Przede wszystkim instrukcja obsługi Twojego aparatu. Tam znajdziesz najkrótszy czas synchronizacji z lampą błyskową, najprawdopodobniej będzie to 1/200 lub 1/250.
Później:
http://maciejko.net/cbsearch/
np:
http://www.google.pl/search?num=100&...nfo&tbs=&tbo=1
Spróbuję jeszcze raz...
Migawka i przysłona ogranicza światło zastane.
Załóżmy że 1/100s i f/8 są wystarczające na ograniczenie światła zastanego którym powiedzmy byłaby żarówka w rogu pokoju.
Zrobisz zdjęcie i jest ciemno.
Teraz ustawiasz lampę i mierzysz przy fotografowanym obiekcie na f/8. Ustawienia mocy lampy zależeć będzie ściśle od odległości lampy od obiektu.
Przy wyzwoleniu lampy, światło będzie emitowane (teoretycznie na potrzeby przykładu) przez czas 1/1000s.
Mimo że migawka będzie otwarta przez "długi" czas 1/100s to światło które dotrze do sensora będzie emitowane tylko przez "krótki" czas 1/1000s.
Co z tego wszystkiego wynika? Nie potrzebujesz krótkiego czasu migawki, żeby skorzystać z krótkiego czasu flasha.