Do odzyskiwania danych z kart pamięci itd. polecam BadCopy . U mnie zadziałał rewelacyjnie. Odtworzył wszystko co do sztuki ( format .cr2)
Wersja do druku
Do odzyskiwania danych z kart pamięci itd. polecam BadCopy . U mnie zadziałał rewelacyjnie. Odtworzył wszystko co do sztuki ( format .cr2)
Witajcie, skorzystam z tego, istniejącego już wątku. Ostatnio wykonując zdjęcia (5d1 w Raw - CR2) pojawił mi się błąd polegający na tym, że trzy spośród wszystkich wykonanych zdjęć (ok. 600) nie chcą się otworzyć. Tzn. obrazy zdjęcia na miniaturach (w folderze po przerzuceniu na komputer) są widoczne, ale po próbie wczytania ich (wyświetlenia) za pomocą dowolnego programu - np. DPP Canona pojawia się komunikat "decoding failed", a następnie czarny obraz zamiast zdjęcia. Zdjęcia nie można także otworzyć (powiększyć) na wyświetlaczu aparatu - podobny komunikat.
I pytanie do Was: 1) co jest, lub co może być przyczyną ww. zjawiska polegającego na niepowodzeniu dekodowania obrazka; 2) czy można w jakiś sposób "odzyskać" te zdjęcia, tzn. otworzyć lub zapisać w innym formacie w celu dalszej edycji? Za odpowiedzi dziękuję.
Najprawdopodobniej karta "zaczyna" padać.
Włóż dobrą/nową i problem powinien zniknąć
jp
Dziękuję za podpowiedzi. Zdjęcia kopiuję na komputer prosto z aparatu, bez wyjmowania karty ze slotu, za pomocą EOS Utility. Czytnik więc w grę nie wchodzi. Kabel też raczej nie - komunikat o błędzie pojawił się już podczas próby podglądu zdjęcia na wyświetlaczu aparatu, jeszcze przed skopiowaniem na komputer. Więc raczej karta CF... lub może jakiś błąd oprogramowania w body podczas zapisu zdjęcia???