Dlatego bedziesz mial taki maly przelacznik ON / OFF :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Wersja do druku
Dlatego bedziesz mial taki maly przelacznik ON / OFF :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
kolego ma A1 i bawiłem się jego stabilizacja. skuteczna. Nawet bardzo. Co do obiektywów z IS nie wypowiadam się.
Zaleta stabilizacji matrycy jest to, że można ją użyc wszędzie i przy każdym obiektywie, nawet kicie. Lecąc samolotem można zebrać 20kg bagażu. Trudno tam upchać statyw i popieprzać z nim przez pół świata.
Jesteś w takim d'Orsay lu Louvre gdzie wolno robić zdjęcia ale jest tyle ludzi, że nie masz szans rozłożyć statywu. Prawdę mówiąc nie wiem czy Cię wpuszczą.
Zabawa z wysokim iso=szumy
stabilizacja=brak szumów, tylko ludzie poruszeni...ale na nich mi nie zalezy
A swoją drogą prawda jest taka. jakby Canon dawał stabilizacje matrycy, to każdy by ją chwalił. A że nie daje i można jedynie zazdrościć minolcie czy panasonicowi, to staracie się szukać dziury w całym.
Zazdroscic mozna czegos ewidentnie lepszego a nie kontrowersyjnego. To, ze IS pomaga w zrobieniu z reki zdjec nieporuszonych kazdy wie, ale to, ze przy okazji ich jakosc jest gorsza - rowniez jest wszem i wobec oglaszana.Cytat:
Zamieszczone przez mruczek
Dlatego w takim wypadku dobrze jest miec wybor :idea:
Sam stoje przed takim (70-200 z IS czy bez). Ale to moja decyzja i chyba tak jest dobrze, iz nikt mi nie narzuca (czyt. firma) co mam kupowac i z czego rezygnowac.
cenowo jednak troche narzuca :-)Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
Ale co narzuca ???? Zawsze bylo wiadomo, ze jak cos chcesz miec wiecej, to zaplacic wiecej trzeba.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
moj kolega ma minolte 5d a ja canona z is
tak przyznam do moich przedmówców że z 1/20 to i bez is da sie zrobic nie poruszone zdjęcie. ale canon zdecydowanie lepiej sobie radzi. minolta jest skuteczna o 1podziałke a canon z is nawet o 2podziałki.
ale ja mam nadzieje ze w przyszłości wszyscy bedziemy sie cieszyc zoom`ami o stałym świetle F1, dobrej osrtości w całym kadrze, oraz kompaktowych rozmiarach. A i podejrzewam ze za te 15 lat iso6400 czy wyzsze bedą uzywane jak dzis iso100. czyli stabilizacja nie bedzie potrzebna albo ewoluje bardziej.
Niby tak, ale... Nie mam duzego doswiadczenia w zoomach L-kowych. Z krotkich jednak 'zabaw' z roznymi Lkami wynika mi, ze sa jednak pewne roznice w zoomach o tych samych ogniskowych z IS i bez. W dobrym swietle na zewnatrz ostrzejsze moim zdaniem okazywalo sie szklo bez IS od tego z IS wylaczonym (na tej samej dziurze i przy tym samym czasie). Byc moze jednak jest to wynikiem moich jakis bledow.Cytat:
no to sie zdecyduj czy ci narzuca czy ci nienarzuca, bo moim zdaniem kryterium ceny jest dosyc istotne dla 99% amatorow a wprzypadku 70-200 i 70-200 IS roznica jest spora (ponad 40%) wiec cena jak najbardziej ma znaczenie...jesli te obiektywy byly by w tej samej cenie to OK masz wybor... a tak masz poprostu dwa rozne obiektywy do wyboru... ale nie ma sie co dziwic canonowi, musi zarobic...Cytat:
mozna jeszcze na to spojrzec inaczej canon nic nie narzuca tylko klientow ich wlasny budzet ogranicza :mrgreen:
Troche krecisz. To tak mozna ze wszystkim - nie tylko z IS-em. Z samochodami, pralkami, mieszkaniami itd.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Poza tym rozmowa jest na temat wlozenia czegos do wszystkich urzadzen, gdzie nie masz wyboru. I o tym wlasnie pisze, ze lepiej nie miec kasy, zbierac ja i miec wybor, niz nawet miec to cos w kazdym elemencie i nie miec wyboru kupowania bez.