Wymiana palnika lampy + robocizna + wysyłka = 346PLN
Pozdrawiam
M>S>
Wersja do druku
stintrepid niedługo będę miał trochę gotówki do wydania i przede mną identyczny problem, 580EX II czy Metz 58AF-2.
Resztę zabawek sobie odpuszczam.
Skłaniam się ku M58AF-2, bo jest po prostu tańsza (1165zł), resztę kasy przeznaczam na nowy plecak, dodatki do lampy i chyba Samyanga 8mm f/3.5.
Poza tym zakup używanej 580EXII i świadomość, że następnego dnia może Cię czekać wydatek 350zł na naprawę, to wychodzi jak za nówkę.
Jedynie co mnie przekonuje do systemowej to uszczelnienia.
Lampę systemową sobie odpuściłem teraz albo Metz 58AF-2 albo Nissin Speedlite Di866 Mark II Pro od ponad roku mam używanego nissina Di622 i nie mogę narzekać a cena Di866 to ok 900 zł wiec tak naprawdę mógłbym zostawić stara na zapas co nawet przy systemowej jest wskazane jeśli trafiło by się jakieś zlecenie
Mam lampę Di866. Całkiem fajna. Dobrze oświetla, aczkolwiek nie mam porównania z innymi.
Wadą jest to ze jest głośna.
Mam 580EXII i Di866. Na co dzień używam jednak tylko 580 a 866 służy jako druga lampa wyzwalana radiowo. Trudno mi o dokładne porównanie (skoro praktycznie nie podczepiam do body 866) ale w Nissinie zniechęca głośna praca i wolne w obsłudze menu. Gdybym miał wybierać to w tym przypadku jednak C, choć nic nie jestem w stanie powiedzieć o Metzu
Roy P - posiadasz Di866 MK1 czy MK2 Pro ?
Lampy Metz 58af2 mają dwa lata gwarancji - sam widziałem papier w sklepie.
Ja tydzień temu kupiłem Metza 58AF2 w fotoceny.pl i dostałem sklepową pisemną kartę gwarancyjną na 12 miesięcy.
Z kolei dystrybutor Foto-technika na swojej stronie pisze:"Warunkiem koniecznym do realizacji naprawy gwarancyjnej jest kompletna karta gwarancyjna (z czytelnie i poprawnie wypełnionymi polami oznaczonymi symbolem B)"
W karcie którą ja dostałem takiego pola B niema, bo jak wyżej napisałem karta jest wystawiona przez sklep.
Czy wraz z lampą, Metz/Foto-technika dołącza swoje oryginalne karty gw?
Czy to znaczy, że mogę mieć ew. problemy przy składaniu reklamacji w Foto-technice?
Miałem Nissina 866 przy Nikonie jakiś tydzień. Zwróciłem do FJ na podstawie niezgodności towaru z umową. Nigdy więcej. O współpracy tej lampy można poczytać moje wywody na forum żółtym oraz DFV gdzie toczyłem aktywny spór z testującymi, którzy tej lampki po prostu nie przetestowali a opisali.
Kupując tego Nissina byłem jedną z pierwszych osób, która go nabyła.
Nie będę zakładał nowego wątku tylko uzupełnię ten zastanawiałem sie na kupnem lampy i dobrze ze sie wstrzymałem wczoraj kupiłem 1Ds mark II i moja radość zmącił fakt ze mój Nissin Di622 nie współpracuje z tym aparatem :( wiec zostało mi albo zakup Canona 430 II albo... no właśnie czy jakaś lampa nie systemowa współpracuje z tym body?