no tak ale wtedy moze ie nie trafic idealnie w ten sam kadr ;-(
Wersja do druku
no tak ale wtedy moze ie nie trafic idealnie w ten sam kadr ;-(
rob tak zeby dalo sie zlozyc i scropowac w PSie , znaczy z jakims tam marginesem, npo szerzej itd...
a ktory obiektyw canona ma IF ;-//
Praktycznie wszystkie L-ki, oraz:Cytat:
Zamieszczone przez PORTER
20-35 f3.5-4.5,
24-85 f3.5-4.5,
28-105 f3.5-4.5,
28-135 f3.5-5.6 IS,
70-300 f4.5-5.6 IS,
100-300 f4.5-5.6
oraz większość stałek.
PORTER : od czego mamy format RAW ? robisz zdjecie , otwierasz Rawa 3 razy ( 0 ; +1 ; -1) , i laczysz w jedno
no wiem ze mozna na raw operowac EV ale jak juz cykne i niebo sie przeswietli to i tak **** blada bo nie bedzie szczegolow na niebie. No nic trzeba poprostu korzystac z usrednionego i jakos cykac ;-) a ta stalka canona 50 ?? ma IF ?
Nie mam kitowego 18-55 ale zaskczyliście mnie tym, że on się kręci i nie da się założyć szarej połowki wsuwanej.
Ja tego uzywam z Tamronem i Canonowską 70-200 i 17-40 i mogę ten zestaw każdemu polecić.
a stalka 50mm ma IF ???
Ja to robie tak ze pomiar mam ustawiony na partial i przed zrobieniem zdjecia decyduje gdzie chce miec naswietlenie/szczegoly - tam mierze. Reszte - wyciagam z RAWa.Cytat:
To niestety musi byc kompromis jesli sie nie chce/nie ma czasu czy mozliwosci (ruchomy kadr) zrobienia kilku klatek z roznym naswietlaniem - kompromis wyboru ktore miejsce kadru ma miec najwiecej szczegolow.
A co do RAW to z cieni RAWow Canonowych naprawde wiele mozna wydobyc, dlatego lepiej naswietlac tak by nie przepalic i miec najwiecej szczegolow w swiatlach.
zawsze mozna przed zrobieniem zdjecia zrobic kilka pomiarow spotem (niebo/trawa/jezioro/inne ) przejsc na manuala i zrobic dla kazdego w oddzielnych ustawieniach - pozniej laczyszCytat:
Dobry statyw wskazany