Umieściłem za małe zdjęcie więc poprawiam:
Nie żeby było się czym chwalić, bo zdjęcie mierne, ale żeby był sens w poprzednim poście ;)
Wersja do druku
Umieściłem za małe zdjęcie więc poprawiam:
Nie żeby było się czym chwalić, bo zdjęcie mierne, ale żeby był sens w poprzednim poście ;)
@rOOmak - Robiłeś coś z kolorami przy niebie? Czy takie Ci wyszło od razu?
Tak. Jest podkręcona saturacja i krzywa w LR3. Potem odrobinę poprawione levele w PS. Oryginalnie niebo było "przymglone" bo światło z miasta docierało, a na Florydzie jest duża wilgotność powietrza, co nie pomaga.
Wkleiłem to zdjęcie dla przykładu, że jak ustawisz ostrość na plan kilka metrów od siebie to gwiazdy będą ostre (będą w GO). Możesz też wcześniej ustawić w domu ostrość na coś 2,5m (dla f/4)od aparatu. Potem nakleić kawałek papieru na "okienko" na obiektywie i zaznaczyć gdzie wskazuje znacznik "L" . Jak będziesz na miejscu to z latarką przywołasz to ustawienie i masz optymalną GO.
Fajne zdjęcie drogi mlecznej:
http://www.peterlik.com/photography/35mm-horizontal
Spróbowałem przed chwilą tak jak mi radziliście i wyszło idealnie, dzięki wielkie wszystkim za pomoc. :)
Mimo to będę musiał poczekać aż księżyc będzie w nowiu bo już przy 30 sek jego blask zabarwiał całe niebo.
http://astropolis.pl/ jedno z najlepszych forum o tej temoatyce.
Nie, szczegóły justacji i konstrukcji konkretnego szkła to wiedza panów konstruktorów czy serwisantów.
Zwróć uwagę że znacznik nieskończonośc informuje czy GO to caly obszar do horyzontu jest ostry,czy tez tylko jakiś pas w pewnej odległości od nas.To nie jest do ostrzenia na punkt na horyzoncie.Podobnie 1m czy 2m.to wartość z pewnym przybliżeniem.Obiektyw nie jest dalmierzem.Zauważ jak wygląda skala odległosci na obiektywie.
Piszac te słowa patrżę na standard 50/1,2 L.
miedzy 1,5 a3.5 jestokoło 1,5 CM odległosci a wiec 2m.
między 3,5 a nieskonczoność na skali jest 1cm.
Między 3,5 m a horyzontem [nieskończonoscią] jest powiedzmy 8000 m.
Jak to wpisać ,a jeszcze dokładnie.
Popatrz na skalę obiektywu i spróbuj sobie wyobrazic taka konstrukcję.
Pomyśl ile na skali oznacza 100m To~~1/80 cm
Ale fajnie ze dociekasz.Pozdrawiam
Niezależnie od temperatury i tego, gdzie ta kreseczka się znajduje, trzeba pamiętać, że różne długości fal świetlnych różnie się załamują. Zatem nieskończoność będzie w innym miejscu dla czerwieni, inna dla niebieskiego, inna dla fioletu i jeszcze inna dla UV. Nie ma jedynego właściwego ustawienia.
Oczywiscie prawa optyki także istnieją.Niemniej oczekiwanie ze nastawimy na szkle 100,200 czy nieskonczonosc jest nierealne ze wzgledów konstrukcyjnych równiez
.Przy duzych odległosciach szczególnie.