Miczael dziękuję :) Właśnie wyleczyłam się z Nissina :) Pozostaje więc pytanie canon 430 ex II czy Metz 50 af-1?
Wersja do druku
Miczael dziękuję :) Właśnie wyleczyłam się z Nissina :) Pozostaje więc pytanie canon 430 ex II czy Metz 50 af-1?
Ja tu bym sie nie zastanawiał. Metz jest mocniejszy a o to Ci chodzi.
Nissin di866 jest najmocniejszy z tych trzech.
Wszystko zalezy na czym Tobie zalezy. Czy na mocy, na zdalnym wyzwalaniu (system Canona czy tylko fotocela itd, itd).
Ja wybrałem Nissina ze względu na fotocelę, cenę i przede wszystkim moc.
430 jest niestety najsłabsza lampa nawet słabsza od mojego di-622 markII
Nie wiem czy ktoś używał di-866.
A jeżeli moc jest Ci najbardziej potrzebna to zainwestuj w Metza 58 AF2. Świetna lampa, która dodatkowo posiada z przodu mała lampę, której celem jest doświetlanie kiedy pracujesz na świetle odbitym.
Reasumujac, ja bym kupił Metza 58 AF-2
Niestety Metz 58 AF-2 nie mieści się w moim budżecie ;)
A tak w temacie Nissinów - czy model Di466 bardzo mocno odbiega jakościowo od Di866? Jak na razie przy zakupie sprzętu sugeruję się ceną, więc kupno akurat tego modelu byłoby mi bardziej na rękę...
To inna klasa, juz lepiej kup di-622 MII. 466 to zabawka :) Dolozysz niewiele i mas 622
Dobra :) Decyzja zapadła. Zamawiam Metza 50 Af-1 :) Mam nadzieję, że będę zadowolona.
Ja wybrałem rok temu Nissina i dalej brałbym Nissina :D
a tak ciekaw jestem jak zachowują się nowe lampy metza czyli 58 wersja 2 , 50 wersja 1 .
Podobno zmieniono producenta wadliwych części - ile w tym prawdy ?
Przepraszam za OT.
Mam Metz-a 50 AF-1 i jestem zadowolony ,ładnie pali,serwo i bardzo dobrze współpracuje z z moimi canonami ,również analogowym.