A w zamiennikach jak to jest rozwiązane ? też plastikowe zębatki ?
A w zamiennikach jak to jest rozwiązane ? też plastikowe zębatki ?
Zamienniki to z reguły tańsza kopia oryginału i nie należy spodziewać się cudów. Materiały uzyte w takiej konstrukcji są zwykle gorszej jakości :(. Ostatnio oglądałem zamiennik f-my PHOTTIX i wykonanie wydaje się być poprawne, a cena 260zł skłania do zakupu.
Mam zamiennik alpha i grip siedzi sztywno, przylega wręcz idealnie i ani razu nie musiałem dokręcac bo łapał jakieś luzy... Masakra, a byłem już zdecydowany na oryginal do przynajmniej jednej z 5D2 bo straszą, że plastikowe się połamią czy co tam a oryginał magnezowy. Ale o kant tyłka widac ten cały magnez można potłuc...
To kij z Canonem, nie dam 1000zł za grip który jest lipnie wykonany jak za tą cenę mogę miec 2zamienniki i jeszcze prawie 500zł do przeznaczenia na coś innego...
Myślisz najzupełniej logicznie. Ja jedynie zastanawiałem sie nad kupnem oryginału okazjonalnie, w nienagannym stanie za ok 500zl. Taki grip nie jest dla mnie wiecej wart. Przewaga orybinału jest taka, że gumy się nie odklejają w trakcie użytkowania. Jak ktoś używa niewiele, to szkoda kasy na oryginał.
Mi tam się gumy na alphie trzymają od 2lat tak samo, mam zrobione jakieś 60-70k, grip już leżał na wilgotnym terenie, w piasku itp. i nic się nie odkleja więc IMHO żadna przewaga.
Poza tym do tej pory wszystkie gripy C były z tworzywa jeżeli dobrze pamiętam.
Dopiero 5D2 ma magnezowy (7D??) no i oczywiście seria 1 ze względu na integrację gripa z body. Także nie wiem co to za nagłe narzekania, że zamiennik plastikowy.
Akcesoria do 5D2 są cenowo przegięte (z resztą jak sam 5D2 w sumie). No sorry żebym za gripa i dodatkowy akku musiał zapłacić 20% body to trochę coś nie teges :-P
To coś jak z luksusowym autem. Kupujesz, potem wciskają Ci masę płatnych dodatków które są o wiele przedrożone, ale jak już dajesz np. 100k na auto to co Ci robi dodatkowe 20-30k na wypaśne dodatki :-P
Tną nas na akcesoriach na każdym kroku :-P
Nie do końca tak jest jak piszesz. Magnezowe body było juz w wersji do starej poczciwej 5D. Obecnie jest do 5DII i 7D. Znalazłem ofertę na nowego gripa w wersji oryginalnej za 500zł i jednak się skuszę:) Jakoś w te zamienniki nie wierzę :(
A pamiętam wątek gdy wielu zachwalało oryginał. Po przesiadce z S gdzie gripy w A700 były rewelacyjne nie widziałem sensu płacić tyle kasy oryginał w C który przypomina klocek drewna. Mam grip od Alfy do 5DII od ponad pół roku i ani razu nie musiałem jej dokręcać więc jak czytam o przypadłościach oryginału to:shock:
No ale ludzie używają tych "O Boże, plastikowych!!" gripów w całej serii xxD i jakoś nikt na C nie psioczy, że grip z tworzywa a nie magnezu...
Nie wiem skąd masz ofertę na nowego oryginalnego gripa za 500zł...
Ale jeżeli to ten z alle to jest prawie nowy i aukcja trwa i pewnie dojdzie do ~650-700zł. A jak nie to ja bym nie wierzył w nowe oryginalne gripy za 500zł... W garbate aniołki i wróżki też nie wierzę :-P
W końcu teraz jak jest internet to każdy nawet nie znając się wie co sprzedaje bo może to łatwo sprawdzić więc po co miałby sprzedawać pełnowartościowy towar za 50% jego wartości?
Chyba, że się "z tira wysypały"...