Taaaa... tylko on to robił na Fotopanie, którego już chyba nima ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Ilford daje mozliwość do ISO 12500 i (podobno) więcej.
Janusz
Wersja do druku
Taaaa... tylko on to robił na Fotopanie, którego już chyba nima ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Ilford daje mozliwość do ISO 12500 i (podobno) więcej.
Janusz
Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
no tak ale tutaj wszystko jzu zalezy jak wydajny masz wywolywacz, dostalismy ostatnio Ilfoteca HC, geste to to jak syrop dla dzieci, litrowa butelka 150 zl kosztuje, ale wydaje mi sie ze z powodzeniem 6400 mozna by z niego wyciagnac, moze nawet 12500, no chyba ze ktos woli nie rozcienczac wywolywacza :mrgreen:
Z tego co pamietam jakis wysokoczuly Kodak (3200 chyba) dawal sie forsowac do 12500. Zreszta ogolna zasada jest taka, ze filmy wysokoczule daja sie lepiej forsowac niz niskoczule. Generalnie jak forsujemy to na kliszy od 400 ISO w gore. I trzeba pamietac, ze forsowanie robimy na calej kliszy. Inaczej zwalimy te klatki, ktore byly naswietlane 'normalnie'. No i koniecznie laboludek musi zostac o tym poinformowany, jak ma to wywolywac.
Cytat:
Zamieszczone przez thorin
Nawet napewno :-)
Swoją drogą cyfrze do tych 12500 narazie troche daleko. Z Ilforda podobno można wycisnąć jeszcze trochę więcej.
Janusz
Ech.
To pokolei. Pszczola: Zacytowałeś jeden z badziewniejszych kursów foto, w dodatku przetłumaczony przez jakiegoś ignoranta.
W żadnym wypadku nie da się czułości ,,polepszyć''. Można ją zwiększyć lub zmniejszyć poprzez odpowiednie techniki wołania.
Tomasz: Nie wiem jak z labami ,,dziwnymi''. Jak nie wiedzą co to forsowanie, po prostu nie oddam im takiej rolki do wywołania. Niektóre mają to w cenniku. Aha, i DX tu nie ma nic do rzeczy - C41 zawsze jest wołany tak samo, niezależnie od czułości filmu. Proces trwa tyle samo i odbywa się w tej samej temperaturze. Po prostu są filmy bardziej i mniej czułe (-:
Nie wiem jak w innych, w jednym z labów ZTCW forsowanie (mowa o C41 teraz) odbywa się poprzez zwiększenie temperatury wywoływacza, bo maszyna ma czas wołania stały i zmienić się tego nie da.
Niektóre negatywy kolorowe MZ bardziej nadają się do forsowania, niż do naświetlania ich według tego co producent mówi, np Agfa XRG200. (-: Normalnie taki sobie, ale na 800 - idealny film imprezowy!
Jeśli chodzi o wysokie czułości materiałów srebrowych, to owszem, uzyskiwałem bardzo dobre rezultaty forsując kodaka TriX 400 na 3200 w D76 oraz TMAX400 w TMAX. I wychodziło MZ znacznie lepiej (mniejsze zadymienie, większa gęstość) niż TMAX3200 naświetlany i wołany nominalnie (-:.
Nie próbowałem, ale słyszałem, że Ilforda Delta3200 bez problemu daje się forsować do 12500.
Oczywiście nie każdy materiał nadaje się tak samo do forsowania, jak również nie każdy wywoływacz.
A, są jeszcze filmy BW do procesu C41. Tych zazwyczaj nie trzeba ani forsować ani osłabiać, są to filmy zazwyczaj o czułości 200 i naświetlone od iso 50 do 800, a obrabiane normalnie - dają bardzo pozytywne wyniki. Ale sam nie próbowałem, jako BW preferuję sreberka i samodzielną obróbkę.
Nie forsoałem nigdy slajdów, toteż o tym się nie wypowiem.
No.. mam nadzieję, że bardzo nie namieszałem i że dużo błędów merytorycznych tu nie narobiłem. Jak coś to krzyczcie.
OT:
Pozdrawiam przedsylwestrowo, dobrego roku i małego kaca życzę!
Cytat:
Zamieszczone przez minek
Te dwa podobno najbardziej znane - Ilford XP2 i Kodak Profoto BW - maja czulosc 400 :roll: .
Jako i Kodak T400CN :-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
No, rzeczywiście. Wybaczcie - nie wiem, nie pamiętam, zrobiłem tylko jedną rolkę profotoBW (-:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Czyli jak, od 100 do 1600 można je naświetlać? Widziałem XP2 niedoświetlony o dwie działki (czyli na 1600), w ciemnych pomieszczeniach i ... na tych zdjęciach są szegóły w cieniach!
Przeciągowa - tak i najczęściej na niej forsowanie jest niemożliwe. Forsują laby które wołają negatywy / slajdy na maszynach ramowych i polega to oczywiście na skróceniu / wydłużeniu czasu wołania (pull / push).Cytat:
Zamieszczone przez minek
Tu już Vitez sprostował. AFAIK wszystkie obecne aktualnie na rynku mają EI400. Ilford XP2 wg. producenta może być traktowany EI od 50 do 800 przy standardowym wywołaniu C41, coś tam kiedyś próbowałem ale z BW do C41 najbardziej lubiłem Kodaki.Cytat:
Zamieszczone przez minek
Tylko XP2 można naświetlać z róznymi EI bez forsowania. Kodaki można forsować o jedną działkę z niezłymi rezultatami. Tak swoją drogą to z Kodaków do C41 został Profoto i BW400CN który zastąpił Portrę 400 BW (świetna IMHO była) i T400CN.Cytat:
Zamieszczone przez minek