Mam czwórkę, zapomniałem, że mam też EFS 60 makro, fajne szkło.
Myślę że jak nabędziesz 17-40, 70-200 i jakąś 50-siątkę do C40 lub C50 będziesz zadowolony.
Chociaż Nikon ostatnimi konstrukcjami też kusi.
Wersja do druku
Ostatnio przekonaliśmy Nikoniarza do pozostania przy Nikonie: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=75932 , więc nie spodziewaj się tu wielkiego przekonywania do Canona :p .
Czyli jakimi L-kami? Tych L-ek jak na lekarstwo..., a f=4 przy tym co miałeś wcześniej będzie bólem. Wątpię by światło zrekompensował Ci AF.
Zastanów się, bo tak prawdę powiedziawszy do pełni szczęścia większości wystarcza 17-55/2.8 + 85/1.8 i jakieś tele.
Więc może warto by pomyśleć nad lżejszym korpusem?
A które ogniskowe bardziej Cię rajcują? Bo można w tej cenie "zasmakować" trochę ciekawszych i szerszych szkieł niż to było na cropie np.
5D (mark I) + 35/2 + tanie UWA (Sigma/Tamron 17-35/2.8-4.0 lub jakieś szkła klasy 20-35) ewentualnie do tego Canon 50/1.4 (lub 1.8 - jeszcze taniej choć plastik)
Bo jak dłuższe i FF to już raczej 70-200/70-300, C85/1.8 itd.
Zestaw który aktualnie posiadam jest dość uniwersalny i w sumie przy podobnie uniwersalnym chetnie bym został... fotografuje zarówno sporty motorowe jak i modelki przy swietle studyjnym... Canon 5d to ciekawa propozycja, no i FF... :) Ale z tego co się orientuje to 40d jednak troche świeższy jest...
nie wierze ze sony odstepuje od produkcji klasycznych DSLR. nie powiem, usmiechnalbym sie szeroko gdyby tak bylo :) ale tak nie bedzie. nie ufaj plotkom i zawodzeniu na forach ;)
zastanow sie czego Ci brakuje w auktualnym zestawie i wymien/dokup jakies szklo, albo zmien puche. z tego co widze bierzesz pod uwage uzywki, wiec moze wychaczysz a850 w dobrej cenie? mysle ze wtedy zapalbys po raz kolejny motywacje do robienie zdjec a nie szukania po raz kolejny sprzetu od 0.
kazdy system ma swoje + i - ale przeskakiwanie z systemu na system co jakis czas na zasadzie "przekonajcie mnie".. a za rok "przekonaja Cie" nikoniarze bo jakis ciekawy zoom im odswierza... to niepowazne. zastanow sie czego Ci brakuje w aktualnym zestawie i nie zwracaj uwagi na to ze sony przestanie produkowac lustra bo to takprawdopodobne jak to ze zbankrutuje
pozdrawiam
Bedzie ciagnal FF ;] Cropy przestana istniec, FF zejdzie cenowo do nizszego pulapu i wszyszczy beda happy.
A kolega chce zmienic sprzet na nowy- moze miec taki kaprys ;] to niech wymienia.
Sasiad mial lustro sony, bardzo kiepawe wykonczenie i trzymajac w rece mialem wrazenie ze zaraz mi sie rozpadnie w rece. Wykonanie srednie. I tak wszyszczy wiedza ze na rynku liczy sie Canon i Nikon, pozostale firmy to egzotyka- olek moze ma fajne lustra, ale pozniejsze kupowanie szkiel to porazka- malo i drogo. W nikonie nie ma sredniej polkie- albo wypas za grube bejmy albo dno ;) Kupuja Canona i gitara.
Ostatecznie sprawdz sobie w sklepie czy gdzies jak Ci lezy w dloni Canon 5D, 40/50D, u konkurencji D90, D300S np. Zobacz jak leza w rece, menu- ktora firma pasuje i to tyle :D