a jeżeli komus cosik się nie będzie podobało w danym zdjęciu, to proszę wytłumaczyć się dokładnie ("jak na spowiedzi") a nie walnąć "do bani" itp.
Wersja do druku
a jeżeli komus cosik się nie będzie podobało w danym zdjęciu, to proszę wytłumaczyć się dokładnie ("jak na spowiedzi") a nie walnąć "do bani" itp.
:-) Przecież nauczyciel ma zawsze rację , więc co ma się nie podobać w fotach nauczyciela :-)Cytat:
Zamieszczone przez Nicram
ja bym to widzial tak: dwa watki, jeden 'ksiega zyczen' i wolna amerykanka tak zeby latwo sie go mozna bylo pozbyc w razie czego, drugi do edycji tylko dla modow z sama esencja i dokaldnie sprecyzowanymi zyczenimi jako pierwszy post, np. takiCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
----------------------------------------------------
1. pytanie pierwsze odnosnie robienia zdjec
2. pytanie drugie odnosnie robienia zdjec w nocy
3. pytanie trzecie odnosnie robienia zdjec z szara polowka
===========================================
odpowiedz do pytania1
odpowiedz do pytania2
jak by sie pojawiala jakas odpowiedz (na PM do moderatora byly by wysylane)
to by sie zyczenie linkowalo do konkretnego postu w watku
edit:
ps. podobnie mozna by bylo zrobic z baza wiedzy o obiektywach pierwszy post z lista obiektywow i kolejne z konkretnymi linkami?
Jac - jak na mój malutki rozumek,to tak to napisałeś że nie jestem pewien czy dobrze Cię rozumiem. ale jeśli Cię rozumiem, a tak mi się wydaje - masz bardzo dobry pomysł.
w jednym watku robimy smietnik dyskutujemy zglaszamy poprawki do zyczen chwalimy sie aparatami, obiektywami czesto zmieniamy temat, (mozna zaczynac offtopy juz od 3 postu) jakis kawal, dowcip, hisoryjka, znowu ktos ma zyczenie i tak w kolko... drugi watek zawiera konkretne zyczenia i konkretne odpowiedzi... tak zeby lekcje wygladaly jak lekcje a nie jak gadki przy piwie :-)... nie kazdemy watroba wytrzymuje ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
czyli dobrze Cię zrozumiałem i podtrzymuję dobre zdanie na temat Twojego pomysłu.
Jestem za i juz szykuje liste zyczen 8) .
Pytanie tylko skad brac zdjecia... nie kazdy z tu obecnych mistrzow czy zawodowcow prezentuje je na forum/na www/wpisal sobie w profil swoja strone www :roll: .
Pomysł świetny. Co do formalizacji to warto by w nagłówku takiej lekcji zawrzeć kilka haseł-kluczy nawet na różnych poziomach szczegółowości tak aby później łatwiej można było wyszukać interesujące lekcje np.
rodzaj: portret, akt, reportaż, ślub, krajobraz, makro, przyroda, ptaki, ....
oświetlenie: lampy studyjne, softboxy, blendy, ...
No i oczywiście podstawowe parametry:
parametry: czas, przysłona, iso, ogniskowa, obiektyw
Świetne było by też zdjęcie lub rysunek poglądowy planu zdjęciowego
Pozdrawiam
hmm... nie wiem czy to jest najlepszy pomysł TBH..Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Wolałbym jednak w dziale "Szkoły CB" uniknąć wolnych wątków, i dowolnej dyskusji, bo się na pewno zjawi jakiś malkontent jeden czy drugi i zapaskudzi nam całość.
Ja bym zrobił tak:
1) Osobne podforum "Szkoła fotografii CB" - czy możemy poprosić Hazana od razu? Chyba jak nie wyjdzie, to można przenieść kilka wątków i zlikwidować? A jeśli tego od razu nie zrobimy, to skazujemy się na bałagan i moderatorzy chyba będą mieli więcej roboty :roll:
2) Wątek otwarty dla wszystkich, ale z ostrymi zasadami - Lista życzeń. Prośby do konkretnych ludzi, na początek musi być z forum, a jak się rozwinie, to kto wie. Tematy, autorzy, konkretne linki do konkretnych zdjęć.
3) Wątek modertorski zamknięty dla pozostałych z harmonogramem publikacji i tematyką.
4) Kolejne lekcje. IMHO nie pozwalałbym na dowolną dyskusję i wyrażanie opinii, wszak nie o to chodzi - to mamy w galeriach. Tutaj potrzebujemy konkretnych pytań o technice zdjęć, porze dnia, intencjach autora itp. i jeśli to możliwe odpowiedzi na nie. Inaczej na pewno znajdą się trolle (choćby z zazdrosnych innych forów ;) ) i będą wrzucać swoje "eee, to m być zdjęcie?" albo "ja bym to zrobił lepiej". Tu nie o to chodzi - mamy się nauczyć czegoś od autora, choćby samo zdjęcie się podobało tylko kilku ososbom.
Myślę, że zdjęcia na początek musimy brać z naszych forumowych galerii. Naprawdę proponuję Jarka Jaworskiego na początek, jeśli tylko się zgodzi. I wystarczy tego na kilka lekcji na pewno, i pozwoli zobaczyć, czy się pomysł przyjął i przyciąga ludzi spoza forum.
Postaram się zaproponować szkielet przykładowej lekcji (czyli co najlepiej miałoby się tam znaleźć).
Czekam na odzew Hazana co do subforum.
Witam!
Pomysł bardzo mi sie podoba. Trafiłem na podobny projekt gdzies w sieci.
Wyglądało to tak, że "studenci" spotykali się raz w miesiącu na wirtualnych zajęciach. Na których dostawali pracę domową.
np.
Martwa natura
Wszystkie zdjęcia były prezentowane w galerii.
Każde było szczegółowo opisane przez fotografującego. ( przysłona, czas, doświetlenia, rodzaj światła itd)
Profesor ( autentyczny wykładowca jednej ze szkół fotograficznych) oceniał zdjęcia, a wybrane komentował.
Od siebie dodam, że jesli cos takiego powstało by na tym forum powinno być odpłatne.
Już mówię czemu. Obie strony ( fotografujący, oceniający ) podchodzili by na tematu poważnie i w sposób przemyślany.
Pozdrawiam