Drobna różnica ;-)
Faktycznie - powinien mieć HD, choć ja nawet tych które są nie uruchomiłem.
Poza tym jak na kompakt jest świetny.
Wersja do druku
Drobna różnica ;-)
Faktycznie - powinien mieć HD, choć ja nawet tych które są nie uruchomiłem.
Poza tym jak na kompakt jest świetny.
Mam EX1 od kiluku tygodni. Mógłbym o sobie zacytować wpis MC_
Nie uzywam filmów, nie ma po co... Do filmów to camkodery, a nie aparat..ewewntualnie komórka :)
A na poważnie to "ten kompakt jest świetny". Wkurzają trochę niektóre szczegoliki, ale wyczerpuje moje potrzeby i z jakości obrazu jestem zupełnie zadowolony. We wcześniej przytoczonym wątku sporo też jest o olku XZ1. Wydaje się bardzo ciekawą propozycją, ale jednak sporo droższym, a w momencie zakupu po porstu nie miałem o nim pojęcia. LX5? Ok, rozważałem poważnie, ale ostatecznie zdecydowała (stety lub niestety) niższa cena, "miodność" macania i trzymania w ręce (subiektywnie rozumiana poręczność, bo eliks piątce poręcznosci nie można odmowić) i obrotowy ekran (ex1 służy mi przedewszytskim jako spacerowe makro). Szczerze mowiąc nie wiem "co tracę" w porównaniu z lx5, ale tez szczerze mogę ex1 polecić! Jedyne ostrzeżenie - jeśli się myśli o rozbudowaniu otoczenia akcesoryjnego to może trzepnąć po kieszeni....
Lu5kasz
Samsung filmy robi całkiem niezłe, ale ogólnie, pomimo fajnych parametrów (jasne szkło, duża matryca, szybki AF itp) jest ot taki sobie pod względem ergonomii, niezafajnego menu i niewygody użytkowania (jak dla mnie). Miałem go przez 1.5 miesiąca i odsprzedałem. EX bardzo dobrze radzi sobie w gorszym świetle, ale przeciętnie (żeby nie powiedzieć, że b. średnio) w mocno naświetlonych sceneriach (np. słoneczny plener), migawka tylko do 1/1500, co jest dużym ograniczeniem i można rzec wadą tego modelu. Każdemu, kto skusi się na "super" parametry EX-a, radziłbym najpierw pójść do sklepu z własną kartę, pobawić się tym aparacikiem, dobrze wymacać, zrobić kilka fotek i w domu przeanalizować. Poza tym wyświetlacz przekłamuje mocno kolory.
Dlaczego Panasonic odpada? Gdyby nie był dla mnie za drogi na pewno bym wybrał ten model. Parametrami przewyższa EX-a, i użytkownicy bardzo sobie go chwalą.
Rozważ jeszcze Canon G12. Pomimo "gorszych" opinii, słabszych parametrów jest godny zainteresowania. Kolega go ma i b. sobie chwali.
O XZ-1 nie wiele jeszcze jest opinii.
Jeśli nie musi to być full super wypas pod względem parametrów, to zobacz sobie galerie fotek i poczytaj o Fuji F500 i F550.
Ja w końcu zrezygnowałem z tych "cudów" techniki i znów powróciłem do tzw. hybryd.
Ale ja nie mam lustra.
pzdoro
Z Twoimi opiniami spotkałem się na innych forach ktoś już Ci tam wyjaśnił, że skoro dla ciebie hybryda pokroju fuji HS10 czy wspomniane F500 jest lepszym wyborem niż EX1, XZ1, LX5 czy G12 to po prostu się nie wypowiadaj bo się kompromitujesz i nie rozumiesz o co w ogóle chodzi.
Bez odbioru.
Zakupilem Samsunga ex1.Moim zdaniem odpowiedni wybor dla moich potrzeb.Dawno minely czasy kiedy godzinami porownywalem parametry i inne rzeczy.Trzeba wybrac kilka modeli i z nich wybrac.od tak :)
Gratulacje.
Powinieneś być zadowolony.
Ale b. ciekaw jestem twojej opinii po kilku dniach użytkowania.
Czy jesteś zadowolony z możliwości tego aparatu (pomijam jasne szkło)?
Jak ci się podoba menu?
Czy nie przeszkadza ci wzajemne wykluczanie się wielu funkcji?
Czy nie brakuje ci krótszej migawki?
itp
ogólne wrażenia.
Vojadżer!
Fora są nie tylko dla "fachowców", lecz również dla takich totalnych amatorów zdjęć wakacyjno-okolicznościowych, jak ja. Dla mnie tzw. hybryda jest idealnym rozwiązaniem. Niestety nie ma teraz dobrych hybryd, więc zdecydowałem się na HS-a i nie żałuję.
Wszystkie te super-kompakty w stosunku do hybryd mają duże ograniczenia i są doskonałe, jako uzupełniacze do lustrzanki, ale nie jako jedyny aparat w domu.
Więc oszczędź sobie swoich "fachowych" wypowiedzi. Rób świetne fotki, chwal się nimi i ciesz się życiem... i daj żyć innym.
LX5, EX1 itp aparaty są skierowane do innych użytkowników niż HS10 itp. Użytkownik EX1 będzie narzekał na HS10 i odwrotnie. Po co więc te dewagację jak to EX1 mnie zawiódł a teraz jestem szczęśliwy bo mam hybrydę- po prostu kupięł ktoś aparat nie dla niego i narzekanie jest bezpodstawne.
Też przymierzam się do kupna kompaktu i mój wybór padnie raczej na LX5. Argumenty za, to min. ogniskowa (24mm) oraz filmy w jakości HD.