nie, nie - to nie jest machnięte w PS'ie :roll:
zapomniałem jeszcze dodać, że miałem wtedy podłączonego phottix'a pt-04 ... czy to może mieć coś wspólnego?
popstrykam, pobawię się w "eliminatora" i dam znać co to było ;-)
dzięki za odpowiedzi :-D
Wersja do druku
Kiedyś, dawno temu, kolega fotograf opowiadał, że jego kolega fotograf miał problem z nadajnikiem radiowym, który był ponoć przyczyną powstawania dziwnych zafarbów na zdjęciach z DSLR.
Nie wiem jednak, jaki nadajnik, jakie zafarby i czy to wogóle potwierdzona prawda.
Jeśli masz podejrzenia, zrób więcej testó.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
testów
Fotki robisz TYLKO w jpg? Czy to z RAW'a?
Wygląda na problem z zapisem lub transferowaniem danych. Na błąd jpg'a to mi do końca nie wygląda - te które widziałem miały trochę inny charakter ("ostrzejsze" obcięcie składowych).
Niekoniecznie (niestety) na poziomie karty. Przed wyjęciem karty z aparatu przeleć na szybko wszystkie fotki czy także na podglądzie nie trafił ci się taki efekt i rób fotki w RAW+jpg. Jeżeli masz tak samo na obu wersjach zdjęcia, to poważniejszy problem.
witam
widzialem starego dsa w serwisie i to byl procesor , robil podluzne linie na jpg i rawach .
Darek
Jeśli zdarza się to raz na 3k zdjęć to trudno zrobić jakiekolwiek testy karty czy czytnika.
Miałem, ładnych parę lat temu. coś podobnego w prościutkim kompakciku HP. Wyskoczyło ze dwa lub trzy razy w okresie miesiąca czy dwóch (plik z błędem widoczny był nawet na wyświetlaczu aparatu) i ustało. Ciągu dalszego nie było.
W kompakcie Panasonica było podobnie (cała fota była liliowa) - serwis wymienił płytę główną w aparacie, a powodem jej awarii była... karta pamięci.
karta karta, ale elimiuj możliwości