Proponuję lekturę książki "Nomen Omen" - dowiesz się dużo o tworzeniu nazw. Treściwa, dobrze się czyta. Powinna być w bibliotekach. Masa przykładów, opisów etc...
Wersja do druku
Proponuję lekturę książki "Nomen Omen" - dowiesz się dużo o tworzeniu nazw. Treściwa, dobrze się czyta. Powinna być w bibliotekach. Masa przykładów, opisów etc...
Faktycznie "aparatura" brzmi jak sprzęt do pędzenia bimbru;) Ostatnio zauważyłem, że wiele nazw firm itp. to zlepki imion/nazwisk/ksywek oraz czegoś związanego z branżą, u Ciebie byc może: "Goo(f/ph)oto", albo jak napisał Bangi własnie "Foto Gooferek".
Foto Ziutek
Goo mi sie kojarzy z goo.... ;)
a ta agencja/studio co to je chcesz zakładać to w jakimś konkretnym rodzaju fotografii ma się specjalizować? to może być pomocna informacja...
Oprócz tego pytanie też na jakim rynku zamierzasz działać? Bo tak przynajmniej sobie myślę, że jednak w wielkich miastach panuje trend na anglojęzyczne nazwy, podczas gdy gdzieś indziej przypasuje nazwa, jak za dawnych czasów: "Foto Imię".
Rynek docelowy też ma znaczenie, bo jeśli chciałbyś rozszerzyć działalność poza granice to przykładowo 'Grzegorz Brzęczyszczykiewicz Foto' może być problemem.
A 'Aparatura' rzeczywiście bardziej kojarzy mi się z knajpą niż ze studiem foto.
eee tam, teraz to po hangielsku trzeba!
może PhotoSuperStar ;)
można iść na kompromis
FotoSuperStar :)
p.s.
Uprzedzając Twoje podziękowanie - powiem nieskromnie - nie ma za co :)
p.p.s.
Nie martw się o honorarium za wymyślenie nazwy, jakoś się dogadamy (podpowiem tylko, że zbieram na dobre lampy) :)
Zdecydowanie "Foto Krystyna - fotografia ślubna, reportażowa i techniczna oraz videofilmowanie?.
Foto-Palikot
;)