Odp: naprawa AF w kit 18-55 IS - foto instrukcja / repair manual
Dziękuję za wyczerpującą instrukcję. :grin:
Mnie naprawa zajęła ponad 3 godz., dlatego, że za pierwszym razem AF działał "w jedną stronę" i musiałem ponownie rozebrać obiektyw.
Po ponownym rozkręceniu docisnąłem blaszkę z "wąsami", która styka się z flexem i AF zaczął pracować prawidłowo.
Dzięki instrukcji uratowałem mojego kit-a!
Dziękuję bardzo za świetnie napisaną instrukcję.
W moim przypadku taśma była po prostu przerwana. Naprawa zajęła około 3h. Śrubek od elementu z "wąsikami" nie odkręcałem, bo po prostu nie dałem rady. Zamiast tego tak je "wyrzeźbiłem", że już raczej nie da się ich wykręcić, nawet śrubokrętem o tak małych rozmiarach. Jednak jak się okazało, można wyjąć tubus bez uszkadzania tych "wąsików", trzeba tylko uważać na tą plastikową blokadę, która właśnie je wygina. Kilka razy montowałem ten tubus, bo albo źle włożyłem, albo wąsiki nie dotykały flexa... Z samym montażem tubusu walczyłem ponad pół godziny. Ale za to jakie efekty! Teraz AF działa szybciej niż oryginalnie :lol: No i zaoszczędzone kilkadziesiąt złotch ;)
Jeszcze raz wielkie dzięki ;)
Też miałem (!) problem z AF w tym obiektywie. Faktycznie , wszystko wg instrukcji da się wykonac, trochę cierpliwosci, trochę naprawdę dobrych śrubokrętów, NIE CHINSKICH, a najwięcej czasu zajmuje faktycznie wkrecenie z powrotem tubusa ale jak się go "ZROZUMIE " to łatwizna. A jaka satysfakcja.
Taśmy łączące, dla ułatwienia, mają otworki montazowe, które ułatwiaja wkładanie lub wyjmowanie.
No i w miarę dobry wzrok ale ja mając 65 lat i -0,5 i -1,0 dioptrii dałem radę. A więc powodzenia !
Czy na pewno jesteś autorem tego pomysłu ? Hmmm....