Na tych fotkach histogram również jest przesunięty w lewo, ale czapka i twarz trochę przepalone.
Wersja do druku
Na tych fotkach histogram również jest przesunięty w lewo, ale czapka i twarz trochę przepalone.
No cóż. To wobec tego tylko RAW. Tam sobie ustawisz ekspozycję, odzyskasz szczegóły w światłach, cieniach. Pełen wypas tego co rejestruje matryca :).
Tylko dlaczego robisz bałagan zakładając dwa wątki na ten sam temat w różnych działach :roll:?
Sorki,nie mogłem wkleić zdjęć. Dlatego.
wydanie paru groszy jeszcze nie zwalnia z myślenia. :wink:
dlaczego manual??? :shock:
zostaje raczej RAW (+kontrast na minimum +zabawa z krzywymi) oraz tryby P, Av, Tv i korekta naświetlania +/- 2ev w trakcie pstrykania (!) 8-)
[QUOTE=mxw;955155]wydanie paru groszy jeszcze nie zwalnia z myślenia. Auć,zabolało:twisted:. Tylko chodzi o to że wcześniejszy aparat niewiele się różni pod względem przepaleń:shock:, a był dużo tańszy,więc normalne że oczekiwałem dużo więcej (pod względem przepaleń). Trybów Tv,Av,P używam i tu często fotki są właśnie przepalone. Ostatnio robiłem w trybie M oraz pomiar centralnie ważony i jest lepiej. Dziś kupiłem filtr polaryzacyjny, zobaczymy czy coś ciekawego z tego wyjdzie.No i oczywiście jeszcze dużo nauki przede mną Pozdrawiam.
Filtr polaryzacyjny raczej tu nic do rzeczy nie ma...
po przesiadce z kompakta też byłem na poczatku, może nie niezadowolony, ale zdziwiony, że nie jest tak cudownie jak mi sie wydawało, że będzie, ale po poczytaniu forum, różnych poradników, książek - polecam Ekspozcyję bez tajemnic Bryana Petersona, już jest dobrze, kwestia nauki i wprawy, rzadko przepala, a jak już przepali to raczej moja wina niż aparatu ;)
Spróbuj ustawić Custom Function C.Fn-6; cytuję: "Improves the highlight detail. The dynamic range is expanded from standard 18% gray to bright highlights." Używam tego ustawienia i jestem zadowolony (to samo dotyczy EOS-a 500D); pewną niedogodnością jest zmniejszony zakres czułości do 200-6400ASA.