Na 40D to do ISO800 juz sie strach zblizac :).
Obiektywy podobnie jak pawciolbn:
17-55 f2.8
70-200 f(zalezne od kasy)
potem:
85 f1.8
28 f1.8
50 f1.4
Co do szerokiego kata to nie wiem bo nie uzywam jeszcze zadnego
Wersja do druku
Na 40D to do ISO800 juz sie strach zblizac :).
Obiektywy podobnie jak pawciolbn:
17-55 f2.8
70-200 f(zalezne od kasy)
potem:
85 f1.8
28 f1.8
50 f1.4
Co do szerokiego kata to nie wiem bo nie uzywam jeszcze zadnego
Ja tam się nie bałem. Jak jest dobrze naświetlony kadr to nawet iso 1600 nie jest złe.
Szum nie wyłazi na dobrze naświetlonych klatkach, nawet na wysokich czułościach (czy to 40D czy 400D, albo 5D1), a przy umiejętnym postprocess'ie to na A4 można spokojnie wywoływać. ;)
Tak jakby się ten szum przy zdjęciach z wydarzeń liczył. Czy to do netu, czy to do gazet zdjęcia mogą iść zaszumione, byle ostre i wyraźne. Nie daj się zwariować. Zresztą czasami trafisz na warunki, że iso 3200, szkiełko 1.4, nie mozesz użyć lampy blyskowej ( ktora mam nadzieje masz ) i kadry niedoswietlone, a zdjecie przeciez "ma byc".
Ja do 40d wziałbym Tokinę 11-16, Canona 28/1.8 ew 35/2.0 ew 35/1.5, a co do tele, to zalezy w jakich warunkach wiekszosc zdjec na dlugich ogniskowych robisz - jak ciemno = 85/1.8, jak nie jest tak źle to 70-200 najlepsze na jakie stać.
powiedzonko starych wyjadaczy mówi, że wystarczy "f8 and be there" ;)
Dziękuję za wszystkie uwagi i sugestie.
Czytam, czytam i im dłużej zwlekam z zakupem tym gorzej.
Jestem pomimo kilku "małych" wad zauroczona Tokiną 11-16. Zastanawiam się (tak dla przekory ) czy jest potrzeba sięgania po tak ultraszeroki obiektyw? Aż taki? :) Może na początek wystarczy C 17-55?
Jakie macie doświadczenia z szerokimi kątami? Warto :)
Do reportażu lepsza Tokina , przyda się nie tylko w ciasnych pomieszczeniach nie wiem jak tylko z powtarzalnoscią i szybkoscią autofokusa .
tokina jest specjalistyczna - przyda się w kilku szczególnych przypadkach. Canonem 17-55 oblecisz wiekszosc przypadkow.
Znam ludzi, którzy biznes rozkrecali majac tamrona 17-50 + 50mm 1.8. I tak 3 lata na 30d.
Wiadomo, że taki zestaw ogranicza.. ale wkurza mnie to, że na CB tylko zestaw za 20k nadaje się do reportazu.