Każde ma inny charakter. 200mm f/4 też ci tło odcina elegancko, spłaszcza perspektywę, ale to ciemne i niezbyt poręczne do portretu szkło. Strasznie się trzeba nałazić od modela żeby złapać całą sylwetkę.
Każde ma inny charakter. 200mm f/4 też ci tło odcina elegancko, spłaszcza perspektywę, ale to ciemne i niezbyt poręczne do portretu szkło. Strasznie się trzeba nałazić od modela żeby złapać całą sylwetkę.
skarbus
85/1.8 i nawet szkoda czasu na tłumaczenia, po prostu aż żal byłoby nie skorzystać z kombinacji 5D+ to szkiełko, naprawdę daje radę w tym zestawieniu...(w różnych zastosowaniach).
Witam
Ja mam 100/2.0 i 70-200/4 L i mowie szczerze jak jade w plener to sobie zawsze obiecuje ze poszczelam pare fotek z 70-200 ale jak jak zaczne walic ze seteczki :) to juz nawet nie mysle i jakims przepieciu. Te szkielko to cudo techniki pod portret. I nawet moge smialo powiedziec ze jest nawet lepsze jesli chodzi o plastyke od 70-200 2.8 L a jak sie ustawi sie na 2.2 to to nawet wylapie przyszcze ktorych jeszcze nie ma na twarzy :)
a ja bym chętnie zamienił 85 na 100 macro,
canonowym 100 2.8 macro, miałem okazje sie bawić, af porażka, strasznie wolny...
Chyba mnie przekonaliscie na wypróbowanie tej 85tki ;]
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oj, tak po przemysleniu to koledze z postu wyżej pewnie chodziło o 100mm 2.8 L macro... ja sie bawiłem stówką, nie eLkową...
Ja polecam 100 f/2,0 zacne szkiełko szczególnie do portretów.Dobra kombinacja ogniskowej i szybki af:)
Posiadałem zarówno EF 85mm f1.8 i 100mm f2 - większośc zdjęć w mojej skromnej galeryjce jest robione 85mm. Obiektywy używane z cropowymi puszkami (APS-C i APS-H). Jak dla mnie ładniejszy obrazek jest z 85mm, stówka jakaś taka nijaka i myślę, że dopiero 135L to krok do przodu.
Więc jeśli miałbym któryś z nich zakupić (a jest to w planie) to byłby to właśnie Canon 85mm f1.8
Mając pełną klatkę pewnie bym go nie zdejmował :)
Pozdr.
Ja pewnie wziąłbym 100/2 do pełnej klatki.
Miałem 85tke na cropie 1.6 i była fajna ale dosłownie odrobinkę miała za długą ogniskową, tak z 10mm. Na 1D jest idealna. Ale to tylko moja preferencja.
Pewne jest jedno - ani na 85/1.8 ani na 100/2 się nie zawiedziesz, pieniędzy w błoto nie wyrzucisz, a jak nie podpasuje - łatwo odsprzedasz.
Witam
Patrząc na stopkę autora wątku wnioskuje, że mamy do czynienia z 450D czyli crop. De fakto pod cropa do portretu możesz mieć za wąsko na 85/1,8 choć szkło zacne. Proponuje coś w zakresie 50mm, najlepiej Sigme 50/1,4 to najlepsza optycznie wg wszystkich testów obecnie 50 pod cropa jak i pod FF, a by mieć szerzej 35/2 naprawdę świetne szkło lub 28/1,8.
Pozdrawiam