Odp: skanowanie negatywów i slajdów w krakowie
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
w Bielsku-Białej Ci dobrze zeskanują. zadzwoń tam 608 380 228. człowiek robi to już długo, zna się na rzeczy i ma dobry sprzęt do skanowania - ja tam skanuję i jest git.
skan możesz także zapisać w TIF i PSD. W zupełności wystarczy.
Dzięki za namiar. A jak takie skanowanie wygląda cenowo?
I drugie pytanie / prośba: czy mógłbyś mi pokazać przykład zeskanowanej jednej klatki filmowej u tego pana?
Mnie konkretnie chodzi o skanowanie filmów zwiniętych przez wiele lat, więc tu dojdzie jeszcze efekt odkształcenia, ale tu rozumiem klapka skanera spłaszczy kliszę.
zadzwon do niego, poproś o cennik na mail. na pewno Ci prześle. ja ze swojej strony mogę podrzucić mu jakaś swoją klatkę - zeskanuję ją w rozdzielczości i wielkości jakiej sobie będziesz życzył :)
a jeśli nie - mam Epson V500 i mogę spróbować Ci to poskanować w domu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Ale coś mi się zdawało, że słyszałem o takim skanowaniu - przecież to musi być kwestia oprogramowania.
Vuescan daje możliwość zapisu do pliku .DNG
Można, w sumie niewielkim kosztem skanować lustrzanką. A rozwiązywanie problemów typu balans bieli, przynosi wiedzę, która nie jest bez znaczenia w fotografii i obrobce. Może ktoś spytać : po co się męczyć, szkoda czasu itp., itd. Ano, moim zdaniem z kilku powodów. Satysfakcja, jakość (jest naprawdę niewiele labów, które podejdą indywidualnie do każdej klatki, a nie na presetach) i edukacja. Nie jest to łatwe, ale efekty są nieporównywalne ;).
Pozdrawiam i zachęcam do samodzielnego skanowania.
Ps. Skaner jest super, tylko nie masz wplywu na to co usunie razem z paprochami i rysami ;)
Nigdy nie włącza się usuwania rys. Tych funkcji w zasadzie się nie używa. Tak jak wyostrzania, podbijania kolorów i automatycznej ekspozycji :)
Czyli de facto, ta sama robota co przy skanie aparatem, a jeden klamot mniej na biurku ;)
Ja myślałem o takim "skanowaniu" aparatem. Mam 100L macro, więc byłoby ok. Tylko kwestia dobrego patentu na płaskie ułożenie negatywu na czymś podświetlonym. 95% moich starych filmów jest w formie zwiniętej więc trzeba czymś przycisnąć (jakaś dobra szyba nie obniżająca jakości).
Ramkę na klisze możesz zrobić np ze starych kart kredytowych czy innych tego typu, z tyłu kawałek mlecznej plexy czy szybki . Ważna jest temperatura barwowa światla, którym oswietlasz.
ja bym się nie bawił w takie wynalazki
oddaj jeden film na próbę do Ostrowskiego (Dom Turysty) i zobacz, czy efekt Cię zadowoli