Ja jestem bardzo zadowolony z usług www.fotobajka.com ( czyli labu kolegi z forum Tomasz1972). Profile do pobrania z www.kooperacjia.fotobajka.com.
Wersja do druku
Ja jestem bardzo zadowolony z usług www.fotobajka.com ( czyli labu kolegi z forum Tomasz1972). Profile do pobrania z www.kooperacjia.fotobajka.com.
Stara lub zużyta chemia co jest mało prawdopodobne objawia się na zdjęciach niebieską lub granatową czernią lub czerwienią w białych partiach zdjęcia. Profile barwne będą o kant d.. rozbić jeśli zdjęć nie będzie oglądać się w świetle białym. Inaczej zdjęcie ( kolory, odcienie ) będzie wyglądać na dworze w pochmurny lub słoneczny dzień, przy świetle energooszczędnych lub zwykłych żarówek lub jarzeniowych, które na ten przykład zabierają ze zdjęcia purpurę czyniąc je zielonym.
Prawidłowy adres: http://www.kooperacja.fotobajka.com/
Co prawda, jeszcze nie miałem przyjemności zlecenia odbitek w tym labie, ale moi znajomi bardzo chwalą sobie ten lab.
Czy profil kolorów musi być ''zaszyty'' w pliku oddanym do druku ?
przecież jeśli wyślę fotkę w adobeRGB to ją wydrukują z takim profilem jaki jest ustawiony w maszynie i przeprofilowanie nastąpi automatycznie.
A może się mylę ?
Chodzi raczej o to chyba żeby edytować zdjęcie na ich profilu maszyny wywołującej aby widzieć u siebie jak to wyjdzie u nich :)
Tak myślałem
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pytałem bo najpierw wysłałem pliki do druku a potem pobrałem profile . W 100% zgadza się to co na monitorze z odbitką.
Plik musi być skonwertowany do profilu maszyny oraz powinna być informacja z jakim profilem należy plik traktować.
Jeśli w pliku nie będzie "zaszytego" profilu to zdjęcie będzie drukowane domyślnie.
Jak? To zależy - albo wdg. profilu maszyny, albo traktowane jako srgb i przeliczone.
Np. czerwień 255,0,0 opracowana w AdobeRGB jest poza gamutem sRGB.
Ale 255,0,0 w sRGB to 219,0,0 w AdobeRGB...a jeszcze inne koordynaty ma dla reprodukcji na maszynie.
Najważniejsze aby nastąpiła konwersja do profilu labu. Zaszycie profilu w pliku nie jest konieczne dla facetów w labie. Bardziej dla użytkownika który będzie oglądał tą fotkę na innym komputerze, który tego profilu nie posiada. Oczywiście dla świętego spokoju można go dołączyć.
http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
I cały misterny plan Job twoiu... cytując klasyka z wieży kontroli lotów :)