Winieta zależy też od tego, czy holder masz ustawiony prostopadle, czy też jest przekręcony w jakąś stronę i może stąd rozbieżne wrażenia. W razie czego możesz też pozbyć się holdera i połówkę trzymać ręką;)
Wersja do druku
Winieta zależy też od tego, czy holder masz ustawiony prostopadle, czy też jest przekręcony w jakąś stronę i może stąd rozbieżne wrażenia. W razie czego możesz też pozbyć się holdera i połówkę trzymać ręką;)
No właśnie o to się rozchodzi;)
Jeśli winietuje mi na 11mm to po cholerę mam płacić prawie stówę (54 holder + 35 adapter + przesyłka) za cały zestaw jak i tak będę musiał trzymać filtr w ręce...
Naprawdę nikt nie mam canona z tokiną 11-16??? No nie wierzę;)
Daj czas ludziom, to nie jest popularne szkło tak jak s10-20 czy c10-22.
Poczytaj poszukaj http://canon-board.info/showthread.php?t=35113
miałem 11-16... gdy miałem Nikona D200/D300... tj. około 2 lata temu.
Szkiełko jest genialne, ostre, optycznie było miodzio.
Tylko miało jedną wadę - bardzo słabo pracowało pod światło. Fatalne bliki to była specjalność tej Tokiny.
A może przesadzam, to tylko takie przyzwyczajenie po obiektywach Pentaksa których kiedyś używałem przez kilka niezłych lat?
W kazdym razie, do tej Tokiny uzywałem szarej połówki Cokin, ale zwykle przykładałem go do obiektywu, albo nakładałem holder bez pierścienia.
Spróbujcie, to działa. Ale polecam na to uważać, bo taki zestaw może w dowolnym momencie odpaść - mocowanie pozbawione ringu to nie jest mocowanie na stałe.
Nie doczekawszy się odpowiedzi na forum, sprawdziłem sam organoleptycznie....
A więc oznajmiam wszystkim iż:
Tokina 11-6 z nałożonym holderem szerokokątnym Cokina NIE WINIETUJE :-)
Niezależnie czy holder ustawiamy w poziomie czy pionie od 11mm nie ma winiety.
Winieta pojawia się w ukośnym ustawieniu holdera, ale znika od 13mm.
Nie wiem co się stanie gdy na obiektyw dokręciy polara, jak będę miał możliwość sprawdzić to uzupełnię post.
odświeżam trochę temat winiety na UWA
mam 5d + c 17-40, chciałbym mając zamontowany filtr uv (hoya pro1 slim), dokręcić do tego holder cokina slim ... i nie mieć winiety :)
holder mam ori cokin wersja slim pod UWA, pierścien cokin, szybka hitecha i ogólnie taki zestaw nie winietuje, ale gdy dołożę uv slim to już jest winieta pokaźna.
Czy da się chronić obiektyw filtrem uv i jednocześnie mieć możliwość pracy na systemie cokina bez czarnych rogów ? :) hmm
ps. wiem, że temat dotyczy innego szkła, ale problem winiety podobny, więc może nie będzie to wkurzające jak tutaj podepnę zapytanie :)
jaką wersję Cokin-a posiadasz P czy Z? Ja mam Z i na 17-40 z polarem slim nie ma siły- jest winieta. Tutaj jest pięknie wszystko opisane i pokazane (w wersji dla Cokin Z):
http://photography-on-the.net/forum/....php?t=1195550
Domyślam się że dla Cokina P może być tylko gorzej.
cokin p, dokładnie to - Amazon.com: Cokin BPW400 Filter Holder, P Series, Wide Angle: Electronics
choć widziałem gościa co robił zdjęcia 5dmk2 właśnie z uwa (bodajze 16-35) na cokinie z-pro z filtrem uv, ale nie jestem pewny czy nie miał coś poczarowane z pierścieniem.
jest też grono ludzi, co mówią po co Ci uv skoro masz szybkę cokina. Też można mieć takie podejście, ale jednak..czasem fotografuje sie w trudnych warunkach i przekładanie z pokrowca, na statyw itd..różnie jest, dlatego do swietego spokoju chcialem miec ten uv..
Być może nie używał pełnej szerokości albo później cropował. Ogólnie z jednej strony jestem trochę poirytowany systemem Cokin ale z drugiej strony wygoda pracy z filtrami połówkowymi wynagradza ten ból.
Ja przy okazji mam jeszcze jedno pytanie: jak sobie radzić z blikami które dostają się od góry (do systemu Z nie ma osłony przeciwko odblaskom)?