leopoldku -chcialbys jezdzic zolta corvetta nawet pomimo tego, ze nie starowalbys w rajdach? :mrgreen:
Printable View
Skoro już wiesz, że chcesz 5D i dozbierasz sobie do 24-105 to po co w ogóle pytasz innych o zdanie? Wiesz, zdecydowałaś i git. Myślę, że nawet gdyby wszyscy chcieli Cię odwieść od tego pomysłu to i tak kupisz co chcesz. Nie piszesz, że podoba Ci się obrazek z tego, tamtego i innego tylko z 5D i to chcesz. Co innego mielibyśmy doradzać w takim wypadku?
Heilsberg, 5D pokochalam juz jakis czas temu, te kolory [zielenie, blekity] polozyly mnie juz wtedy na kolana :) Przegladalam wlasnie przykladowe sample D700 i szalu nie ma. Czulosc na pewno lepsza, AF ponoc bardzo precyzyjny ale co z tego skoro czerwienie i zolcie sa bardzo nienaturalne.
Zapytam jeszcze tak z ciekawosci...
Gdybyscie mieli kupic na poczatek jedno szklo do 5D to co by to bylo?
Pozdr.
Chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Canon jest lepszy (pod pewnymi względami), łatwiej też trafić dobry egzemplarz (Tamrona trzeba sobie wybrać). Ale nie jest o tyle lepszy, żeby warto było wydawać dodatkowe 2000+ zł.
Za zaoszczędzone pieniądze można kupić dodatkowo np. 85/1.8 lub 100/2.
Mam Tamrona i niedawno miałem okazję porównywać go do 24-105 i 24-70.
Wnioski - na 24-105 na pewno nie zmienię. Jeżeli 24-70 potanieje o 50% to się zastanowię... :mrgreen:
Widzę lekki bezsens, robisz teraz aparatem z maksymalną czułością 1600 i obiektywem f/2,8. Chcesz się przesiąść na taki, który da ci maksymalne ISO 3200 i obiektyw f/4. Korzyści zero praktycznie, a zaznaczałaś że robisz w zastanym.
5D jest fajnym body, tylko ciężko w nim o tani i dobry obiektyw standardowy. Masz do wyboru albo 28-75/2,8, albo stałki (35/2 i 85/1,8). Nie wiem czy więcej zabawy nie da ci coś pokroju 550D i 28/1,8, po prostu.
5d + 35/2 + 85/1.8 + brakujący $ = :)