Kupiłem to licytując, a głupio mi by było tak sprzedać to komuś, jeśli to rzeczywiście jest lipne :/
Wersja do druku
Kupiłem to licytując, a głupio mi by było tak sprzedać to komuś, jeśli to rzeczywiście jest lipne :/
RaV22> W którym punkcie regulaminu Allegro napisane jest że w opcji KUP TERAZ jest 10 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny?
To ogólne zasady sprzedaży wysyłkowej w Polsce.
Ale to dotyczy sklepów wysyłkowych . A nie aukcji .Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
No, ale ktoś kto sprzedaje na Allegro i któremu będzie się chciało zwrócić towar będzie wymagał od nas podania w którym punkcie regulaminu Allegro jest tak napisane. W regulaminie jednak tego nie ma i być może będzie miał słuszność nas że tak powiem "olać" i nie przyjąć od nas towaru.
Jeśli możesz, to przytocz może jakiś paragraf regulujący tę zasadę.
Z góry dzięki.
Nie podam, bo nie znam prawa precyzyjnie, może Rav22 zna szczegóły. W każdym razie on mówił o "kup teraz", to widocznie nie liczy się prawnie jak licytacja, ale jak sprzedaż wysyłkowa.
Być może, ale w sumie Allegro jest serwisem aukcyjnymy jakby nie było... No nic, poczekamy na Rav22 ;)
Kupując coś z ogłoszenia w gazecie też "korzystasz z opcji kup teraz " i nie wyobrażam sobie sytuacji ,by ktoś przyjął zwrot.
Jeśli z ogłoszenia wysyłkowo, to kto wie... Ogólnie w tym przepisie jest haczyk, że towar nie może nosić śladów używania (jeśli się nie mylę).
http://www.merlin.com.pl/HTML/inne/ustawa.html
Sprzedający na Allegro nie musi być przedsiębiorcą , nie musi mieć firmy !!! Osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej w zakresie sprzedaży danego asortymentu , przepis ten nie dotyczy .