Masz na myśli sam obiektyw, czy z podpiętym obiektywem?
Ja nie raz kładłem do góry kołami bez aparatu, ale ( odpukać) nic mu nie jest.
Wersja do druku
Generalnie ten obiektyw jest tak g**niany, że trzeba się z nim obchodzić jak z jajkiem.
Ja sprzedałem ten "cud" i po świętach przychodzi do mnie Zeiss. Przynajmniej porządnie wykonany.
Podepnę się, bo mam podobny problem z 50/1.4. Otóż, u mnie zupełnie zablokował się pierścień ostrości:( wysyłać na żytnią, czy to się w ogóle nie opłaca?
Jest mi teraz smutno, bo to mój jedyny obiektyw.
Wyjdzie taniej niż kupno nowego.
bez przesady... gówniany to był może 50 1,8, ale ten jest całkiem spoko. Od ponad 5 miesięcy nie zdejmuje tego szkła z body, wiele razy nim gdzieś uderzyłem ( i to mordką ) i nic się nie stało. A mówiąc że nie można go kłaść na przodzie... to sorry to już przegięcie. Wiadomo szkiełko z czasem luzów dostanie, ale zdjęcia jakie to wypluwa to zaryzykuję stwierdzenia, że nawet najlepszy zoom canona w połowie tego nie osiągnie. Ja dzięki temu obiektywowi polubiłem bardzo tą ogniskową i małą GO. Oczywiście gdybym się nie naczytał jakie to G nie jest 50 L to bym pewnie jaśniejszą i mocniejszą wersję kupił z czerwonym paskiem. Teraz czekam aż pojawi się 50 L II i wtedy się skusze na pewno. Chociaż z drugiej strony do końca nie wiem czy 50 L jest taki trefny czy po prostu ludzie nie potrafią pracować na tak małych GO. Jednak ryzykować 5 k nie będę i coś czuję w kościach, że marketingowcy z C ślepi i głusi nie są i w tym roku pojawi się wersja 50 L II. Sorry za OT.
Zdania nie zmienię. Miałem 50/1.4 ponad rok, w sumie 4 egzemplarze i dopiero ostatni ostrzył poprawnie. Obiektyw wykonany fatalnie, za stosunkowo duże pieniądze.
Mam porównanie z Sony 50/1.4, który nie dość że obrazek daje ładniejszy, to przy tym plasticzaku jest wykonany jak czołg.
No w sumie jak Kolega 4 egzemplarze przerobił to jednak mimo wszystko ma większe doświadczenie z tym szkłem, a mi może trafił się jakiś nadzwyczajny egzemplarz. Nie mniej jednak poprosiłbym o jakieś info ( chociażby na PW) jak tam się sprawuje Zeiss i jak wypada vs. 50 1,4 C
Jak będę miał to nie omieszkam się wypowiedzieć w odpowiednim wątku :-)