dobre :lol:
a teraz na temat - jeżeli tylko "uniwersalność" ogniskowej jest brana pod uwagę to polecam Tamrona 18-270 ... jeżeli nie chodzi tylko o ogniskową musisz iść na kompromis lub rozbić to na kilka szkieł :wink:
Wersja do druku
Fajerwerki kupione w markecie a tzw. pokaz sztucznych ogni to dwie różne i w tym drugim przypadku 70-200 jak najbardziej.
Przemek_PC- daj jakiś przykład, bo mi zawsze brakowało szerokiego kąta na pokazach, a tele nigdy.
jeżeli chciałbyś z ludźmi to było ich tyle, że nie było mozliwości rozstawienia statywu
po odejściu dalej jak zrobiłem były pomazane napisami garaże więc wolałem samo niebo
tak czasem bywa.. ale też, wiedząc o takiej "imprezie" można ze statywem i jakimś szerszym, a nawet i tele, skoczyć w inne miejsce miasta, wsi, z którego będzie widać więcej.
u nas w LU zawsze na zakończenie juwenaliów jest rewelacyjny pokaz - oczywiście na imprezę najlepsze miejsce w okolicach sceny - ale na robienie zdjęć to nijak inaczej, jak tylko 400m po drugiej stronie rzeki.
moim zdaniem do fajerwerków, to szkło adekwatne do oczekiwań (w kwestii ogniskowej) - jeśli szeroko, to 17-55/2.8IS, a jeśli jakieś tele to może Tamron 70-200/2.8, ewentualnie L70-200/4 IS używane.
.
Zestaw Bigma 10-2x + 24-105L (mowa o używkach).
Jeśli kit nie wystarcza, a ma być uniwersalnie to można też pomyśleć o Bigmie 17-70 ze stabilizacją ;) Do tego jakaś wybrana stałka chociażby Bigma 30/1.4 i ma się fajny zestawik
No i czas na laikowe pytanie: "a jak robić zdjęcia fajerwerek"? Macie jakieś wybrane ustawienia, bo szczerze zawsze byłem albo zbyt zalany albo piłem w towarzystwie by na fajerwerkach się skupić. W tym roku będzie samotnie więc można by cosik ustrzelić ;)