No wiesz, pierścieni biskupa nie będę fotografował a obrączki młodych jak najbardziej, o to mi chodziło pisząc o szczegółach.
Wersja do druku
No wiesz, pierścieni biskupa nie będę fotografował a obrączki młodych jak najbardziej, o to mi chodziło pisząc o szczegółach.
Dokładnie ten sam przykład przechodziłem,tyle,że po drodze trafił się jeszcze tamron:) Proponuje sprzedać 24-70 ,kupić 85mm najlepiej na drugie body i zostawić 28mm bo jest bardzo fajne.Za 300zł kupisz najtańszą 50tke,polubisz ogniskową i z czasem jak dozbierasz kasy spodoba Ci się kompromis ogniskowych pomiędzy 28 a 50 i będzie to 35 1.4 .Zostaną Ci dwa body ze szkłami na stałe,którymi zrobisz wszystko,a jak będzie ciśnienie to w dalszej przyszłości coś już konkretnie szerokiego :) Ja przerobiłem taką szklarnię i kieruje się do zestawu jaki opisałem,dlatego teraz sprzedaje swoje 28mm,mimo,że jest bardzo fajne i wg mnie nie jest złe na rogach jak straszli :D
fotopawkas
Dzieki za odpowiedzi w watku. Generalnie to nie chodzi mi o oddalenie sie od mlodych na 50 metrow :) Mam tu bardziej na mysli "sredni" dystans i mala glebie.
Samo 28/1.8 (jeszcze za czasow 1D mkII bylo dosc szerokie), ktorego nie uzywalem jeszcze na 5d na slubie lepiej rysuje szczegoly niz 28mm na zoomie i tu sie jeszczez zasatanawiam nad sprzedaza. Hmm..
merida
Raczej nie sprzedam 24-70 bo kupilem obiektyw-zylete na 2.8 a zreszta potrafie nim osbskoczyc wiekszosc fot jakie robie. Oczywiscie podales najbardziej rozsadne wyjscie, bo jednoscznie mamy backup w postaci drugiej puszki, 2 stalki ktore napewno lepiej poradza sobie niz zoom w kiepskim oswietleniu a ponadto dadza wieksza "rozdzielczosc" nie obrazek w/w zoomu.
Dobra chlopaki musze pomyslec.
Dzieki za interwencje :D
28 1.8 odzywa na FF :). Co do 50 1.8 - jesli warunki pozwalaja uzywac jej na 2.5 i 2.8 to obrac bedzie naprawde bardzo dobry. Na 1.8 jesli rogi beda miekkie.... kto na to zwroci uwage?
Zdecydowanie wolalbym miec 85 i 50 1.8 niz 50 1.4 i brak 85 ;).
Ja jednak nie wyobrazam sobie sprzedac 28 1.8. Takie szklo jest przeuniwersalne. Ostatnio ze znajomymi wyprawialismy Mikolajki. Caly reportaz zrobilem jednym szklem - moge pokazac jesli bedziesz zainteresowany.
Tak, 5d1.
No to jelsi bylbys uprzejmy to porosze cos na 1.8 i na odleglosci +/- 3 metrow od obiektywu :D
Misiek87, podeślij jakiegoś linka tu albo na PW. dzięki.
propozycja Mad_Mac'a też warta rozpatrzenia - mimo iż z zoomem "uniwersalniej", ale ze stałkami jaśniej i... hmmm.. przyjemniej dla oka..?
.