Ja jednak pozostanę chyba przy marce Canon.
Wersja do druku
Ja jednak pozostanę chyba przy marce Canon.
Ja posiadam 430 EX II i w zupełności mi wystarcza, wszystko zależy do jakich zastosowań, ale nie ukrywam, że drugi raz jakbym miał kupować wybrałbym 580tke
Kupno 580 ma sens jeśli potrzeba więcej mocy, szybszej gotowości do błysku i wyzwalania innych lamp w ETTL. No ale jak ma być więcej lamp to trzeba je kupić a zakup przykładowo dwóch 430EX to spory wydatek. Czy jest sens? Czy nie lepiej zamiast dwóch 430EX kupić np. dwie Yongnuo 460II (po 200zl sztuka a moc podobna do 580EX) i wyzwalać je wbudowaną fotocelą? Oczywiście praca w pełnym manualu. No ale po co wtedy 580EX jeśli można do wyzwolenia dodatkowych lamp użyć 430EX? Właśnie przed takim dylematem stanąłem ale jednak potrzebna mi szybkość i moc 580EX dlatego się jej nie pozbędę. Praca jako master przestaje mieć dla mnie znaczenie ze względy na zakup wkrótce dwóch Yongnuo 460II.
Systemowe jak to systemowe - jednak lepiej kupić. Ja niestety na lampę będę miał 800zł tak więc pozostanie mi zakup albo 430EX II albo metza 48. No i w moim przypadku biorę metza (ruchomy palnik bardziej mi się przyda).
Jedynie, że 430ex II też lubi się gibać na boki - to może i to rozpatrzę.
Jak masz pieniądz dopłać. Z początku może uda Ci się dokupić jakieś starsze lampy ze slavem i będziesz mógł się pobawić. Co do szkła, to Tamron nie jest taki drogi żeby co chwila wspominać o jego kupnie. Jeszcze wyjdzie tak, że zamiast tamrona kupisz chociażby 17-40 albo 17-55/2.8 C - wtedy lampka w ogóle będzie pasować do zestawu:-D
Ja powiem tak - jeśli pytasz czy warto, to znaczy że nie jesteś pewien czy 430 Ci niewystarczy?
Bierz 430EXII i będziesz zadowolony - mam i uzywam.
Jak ślub czasami wpadnie to nie ma strachu - 500-600 zdjęć z jednych akku zrobisz spokojnie a przywalić na fulla też jest czym.
Czy kupiłbyś najdroższe garnki w nadziei, że lepiej będzie Ci gotować?
Czy jeśli ktoś nie żyje z wiercenia dziur, to potrzebuje wiertarki profesionalnej z hydraulicznym udarem?
Jak będziesz zarabiać na zdjęciach to kupisz sobie wtedy, a teraz zapłacisz za możliwość sterowania innymi lampami, a pewnie dodatkowej lampy nie zamierzasz kupować.
Kup lepsze szkło - to ono najbardziej decyduje o zdjęciu.
Dzięki mlody911 przekonałeś mnie ;)
Zamówię 430, na początek na 100% starczy.
Na początek wystarczy 430EX II - spełniła moje oczekiwania i na tą chwilę nie odczuwam braku tych wszystkich dodatkowych rzeczy, które tu wymieniono.
No cóż, pożyczyłem od kolegi porządną wkrętarkę Makita i komfort pracy bez porównania lepszy niż zwykłą wkrętarką. Porónując 430 i 580 nie tylko moc należy brać pod uwagę, są takie rzeczy jak kółko w 580 vs. przyciski w 430, szybsze ładowanie 580 jak i możliwość zasilania z dodatkowego zestawu akumulatorów jest nie do przecenienia. I właśnie takie właściwości lamp trzeba porównywać a nie tylko moc. Pytanie czy ktoś tych właściwości potrzebuje, to coś jak wybór między 500D a 50D.
no nie bardzo się na tym znasz : lepsze garnki pomagają lepiej gotować zapewniam Cię .... po pierwsze dlatego że są zrobione z lepszych gatunków stali w której, zwyczajnie lepiej się gotuje, po drugie występuje sprzężenie zwrotne, kupując rzeczy z więklszymi możliwościami więcej się tym interesujesz może nawet zajrzysz do nowych przepisów ... :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps. nie kupiłym lampy która w której nie mogę swobodnie poruszać palnikiem .... obecnie kupiłbym metza 50