Jak Ci się zacznie coś dziać z aparatem złego, to też nie będę mógł się powstrzymać.
tu się nie ma z czego śmiać, tylko współczuć.
Widocznie nie miałeś nigdy awarii aparatu.
Wersja do druku
Mi też się wydaje, że to raczej migawka, ale bez serwisu się nie obędzie, chyba, że sam chcesz wymienić, niektórzy próbowali :D
Tak się składa że też mi padła kiedyś migawka więc wiem jak to jest. Prędzej czy później każdego to może spotkać. Zażartowałem tylko i już jest problem bo komuś to nie pasowało. O dziwo nie był tym kimś autor wątku.
Nie mam zamiaru się tu sprzeczać bo nie o to chodzi. Więc koniec.
I bądźmy w tym konsekwentni.
to ja też napiszę, że padła Ci migawka :P
mi też kiedyś padła migawka.
konkretnie trzy razy. w tym roku trzy razy :neutral:
uczucie takie sobie.
mniej więcej takie, jak pękający pasek rozrządu w samochodzie.
to też przerabiałem ze dwa razy.
dla odmiany zgodzę się z kolegą 88: to nie migawka, tylko coś z lustrem.
zdejmij obiektyw i zajrzyj, czy lustro się prawidłowo podnosi i opada.
zrób np. czyszczenie matrycy.
jeżeli z lustrem faktycznie będzie problem, to padł ci tzw. mirrorbox.
wymiana średnio 2x droższa od wymiany migawki. :roll:
Fajnie się to czyta ;) Czy ktoś tu w ogóle wie jak jest zrobiona migawka w DSLR-ach małoobrazkowych? Nie ma opcji, żeby tak się objawiała padnięta migawka. To cień od lustra. Migawka albo się w ogóle nie otworzy, albo otworzy i nie zamknie (najgorsza i najrzadsza z sytuacji), albo (najczęściej) lecą obie lamele razem.
Oczywiście, fakt, że lustro nie dolatuje do końca, może być kwestią migawki, ale akurat nie w tym wypadku...
Naprawdę, nie chcę brzmieć niemiło czy coś, ale po 2-ch latach pracy z serwisem aparatów widzę już, dlaczego ludzie robią takie głupoty z nimi, i np przychodzą do serwisu z podrapaną matrycą, czy też chcą właśnie wymiany migawki mając tak naprawdę zupełnie inny problem w aparacie... Może to takie polskie podejście, że każdy jest ekspertem, i wie najlepiej, sam nie wiem.
Tyle mojego, z góry mówię, nie miałem w zamiarze kogokolwiek urazić, zjechać itp. Podejdźcie proszę do tego po prostu informacyjnie...
wszystko w tym temacie.