A właśnie, zapomniałem o 17-55 :) Pod cropa zamiast 16-35 i zaoszczędzisz ~1'500zł, które możesz dołożyć do 70-200 i wziąć od razu 70-200 2.8 :)
Wersja do druku
A właśnie, zapomniałem o 17-55 :) Pod cropa zamiast 16-35 i zaoszczędzisz ~1'500zł, które możesz dołożyć do 70-200 i wziąć od razu 70-200 2.8 :)
tylko tez trzeba myslec przyszlosciowo o FF:)
a lyzka na to... niemozliwe...
to juz wole chocby moje Tamrony od szkla kompletnie bez AF...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pierdzielenie.
chcesz FF to sobie kup chocby stare 5D. a jak wchodzisz w cropa, zeby nim zarabiac klepiac do kotleta, to kup pozwalajace na zarabianie tych pieniedzy narzedzie do tegoz cropa. jak bedziesz zmienial zabawki na FF to odsprzedasz 17-55 a kupisz 24-70 - jesli bedziesz te kotlety dobrze robil, to z okladem zarobisz na ta ewentualna roznice w cenie.
dokładnie... ja właśnie jestem na tym etapie.. wymieniam powoli szkło podstawowe z cropowego na adekwatne dla FF.. no i dylemat pomiędzy 16-35II a 24-70, ale o tym gdzie indziej..
swoją drogą.. jeśli teraz 7D, a kiedyś FF, to może właśnie lepiej od razu 5DmkI i pod to słoiki...
#
Co do 70-200 to masz do wyboru 5 szkieł:
2 szkła f/4 - ze stabilizacją i bez
3 szkła f/2.8 - starszy ze stabilizacją i bez no i wersja II - stabilizowana (świetna tak BTW). Koszt używki f/2.8 IS to obecnie jakieś 5500zł
co do 35mm to raczej tylko f/1,4 L USM :grin:
ciut przekroczy budżet 8k :/
bierz 70-200/2.8 nowe bez IS lub uzywke z IS do tego 16-35 i jedziesz. chyba, ze zalezy Ci na GO i nie boisz sie stalek to zamiast 16-35 wez 35/1.4. i stalka i szeroki zoom maja swoje plusy i minusy. kwestia tego jaki styl w fotografii preferujesz.
Tyle że brać 35L jako najszerszy lens na 7D to "lekki przypał" :P
Sam jestem zdania, że do sprzętu canona najlepiej wybrać szkła canona, bo wtedy jestem spokojny o współpracę tych dwóch elementów i zazwyczaj obiektywy canona są lepsze od zamienników (za odpowiednio większą cenę). Ale zamykanie się tylko w canonie i nieznajomość alternatywnych rozwiązań to głupota, a nazywanie producentów kundlami to zwykłe chamstwo i prostactwo.
Na ten temat EOT z mojej strony