aleście uparci :neutral:
wina może być obiektywu lub korpusu, innej możliwości nie ma. i jeżeli połowa szkieł w okolicy nie gra to uważam że to wina leży po stronie korpusu. ale mogę się oczywiście mylić.
Pozdrawiam.
Wersja do druku
aleście uparci :neutral:
wina może być obiektywu lub korpusu, innej możliwości nie ma. i jeżeli połowa szkieł w okolicy nie gra to uważam że to wina leży po stronie korpusu. ale mogę się oczywiście mylić.
Pozdrawiam.
Jeżeli ta połowa szkieł to tylko Tamrony, to niekoniecznie jest to wina puszki.
Cytuję za Optyczne.pl:
"Problemy z obiektywami Tamron?
Plotkarskie serwisy donoszą o problemach obiektywów Tamron 17-50 mm f/2.8 VC,
60 mm f/2 Macro, 70-200 mm f/2.8 oraz 10-24 mm f/3.5-4.5
podczas współpracy w lustrzankami Canon EOS 40D/50D/60D/7D.
Problem tkwi w systemie automatycznego ustawiania ostrości,
gdyż obiektyw nie jest w stanie skorzystać z zewnętrznych punktów krzyżowych (pracują one jako liniowe),
w które wyposażone są układy AF zastosowane w lustrzankach.
Podobno europejski oddział Tamrona jest już świadomy tej wady
i oczekuje na oficjalne stanowisko centrali w tej sprawie."
Polecam sprawdzić puszkę z obiektywami innej marki niż Tamron.
Pozdrówka!
Szkło jest winne,miałem to samo z wcześniejszą wersją T17-50 do Pentaxa , ustawiał gdzie chciał szczególnie na szerokim kącie.
Tez mam nadzieje że to obiektyw a nie body. Jak sie jutro okaze ze to obiektyw to zamieniam tamrona na canona 15-85.
Mieszkam na 4 pietrze , otwieram okno , zoom na auto po 2 str ilicy , srodowy pkt na tablicy rej. Mruga mi czerwony pkr gdzies z boku zlapany na pozbruku ?! A ja chce usilnie celowac w tablice .
Siedze na krzesle , na polce mam pojemnik po serku almette - srodkowy pkt na opakowaniu , boczny jakis mi celuje na krawedz polki.
Jak wybralem sam pkt AF srodkowy i zrobilem fotke farbki - jest ok , ostre i w ogole.
Na pelnym auto tez ok.
Ale na moje cos z tymi pkt AF nie jest. Zdjecia sa ostre , ale problem tkwi w tym lapaniu ostrosci.
I teraz nie wiem , czekac , oddac , sprzedac czy co robic.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Licze , ze Tamron ogarnie temat i sie nie wypnie - zrobi update i za free w serwisie beda nam kalibrowac wgrywajac nowy soft czy jakis update ktory ogarnie AF ...
W trybie auto robilem tez - bo przestestowac bylo trzeba :)
Do czego mam czytac instrukcje ?
Tryb AV , pomijajac mydlo na 2,8 dalem 5,6 i w gore . MF i celuje gdzie aparat chce , a nie gdzie ja chce.
Ofcoz , jak dam sobie srodkowy pkt w ustawieniach AF , to mi swieci na srodku - ale nie o to chodzi.
Kit od 400 radzi sobie lepiej i celuje tam gdzie ja chce.
Chyba mnie nie zrozumieliscie.
Tak czy siak , jakbym walil foty na auto , to bym kupil kompakta za 450zl....
No ale ja nadal nie rozumiem o co chodzi, strasznie niejasno piszesz