-
70-200 f4 przy odrobinie wprawy da ci naprawdę fajne efekty. W dodatku szkło jest lekkie (np w porównaniu do jaśniejszego odpowiednika z 2.8 ), ma wewnętrzne ogniskowanie i na meczach zoom ci się bardziej przyda niż stałka. Polecam jakąś używkę, bo można to szkło dostać obecnie w dobrych pieniądzach i dodatkowo (jak trochę poszukasz) w świetnym stanie.
-
No to będzie mój pierwszy teleobiektyw, nie wiem czy sobie poradzę ale się zobaczy. Mam nadzieję, że jest warto wydać tyle kasy. Czemu mówisz, że będą poruszone w 99%? Też nie chce żeby się okazało, że te zdjęcia będą gorsze niż robione zwykłym obiektywem.
-
Polecam zdecydowanie 70-200/4L (miałem i tylko okazyjna cena zakupu spowodowała wymiane na 70-200/2,8), chociaż ostatnio pojawił się ciekawy Tamron - bodajże 70-300 z IS-em i ultradźwiękowym napędem. Ale pamietaj, że IS nie sprawi że zawodnicy będą nieporuszeni, tutaj liczy się tylko światło i szybki AF. I tu stałka 200/2,8L jest nie do pobicia. Moja propozycja - pożycz od kogoś tele o zakresie ok 70-300 (lub 70-200), zrób trochę zdjęć i sprawdź co najbardziej Ci przeszkadza w zrobieniu dornych fotek.
-
Jak myślisz o 70-200 to pomyśl też o gripie 500d jest małe i przy większych szkłach staje się niewygodny.
-
200/4 da na cropie jak ladnie dopasujesz kadr swietne GO i jakosc, robilem kiedys sporo meczy 400/5.6 i takze bylo OK :) Wszystko to nieco praktyki z tele i beda NIEBO lepsze efekty niz latac z standardowymi zoomami (te do 100mm typowe 5.6) przy boisku. Pamietaj o trzymaniu perspektywy, aby nie robic na stojąco :D
-
No właśnie będę myślał o gripie. Tu macie moje zdjęcia zrobione 500d obiektywem od kumpla pożyczonym Canon Ef 90-300 mm 1:4.5-5.6 możecie ocenić.
http://picasaweb.google.com/damek11/SkawaJuniorzy#
-
Będą poruszone zanim nie wybadasz jaki najdłuższy czas jesteś w stanie utrzymać :) Przy 200m jeden utrzyma 1/125 a inny będzie potrzebował 1/500. No chyba że statyw lub monopod masz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
200mm oczywiście.
-
W pilce trzymaj min 1/800 - wiec 200mm tak czy siak z reki nie bedzie problemem. 1/500 juz pilka jest rozmyta, to samo nogi czy rece w ruchu. 1/800++
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
przyklad - jakies znalezione w necie 1/400:
-
No tak ale użyje w pochmurnym dniu 1/800 to zdjęcie będzie ciemne chyba, że powiększe ISO no ale będą szumy.
-
Jak dobrze naświetlisz zdjęcie to szum nie będzie jakimś wielkim problemem, szczególnie po zmniejszeniu zdjęcia do celów WWW. A dzięki temu co napisał Siudym już wiesz jaki czas ustawić, przyznaj szczerze że sam byś na to nie wpadł tylko trzaskałbyś na 1/200 i dłużej co dałoby rozmyte zdjęcia i zero zadowolenia z zakupu eLki i za chwilę prosiłbyś o pomoc bo obiektyw luks a zdjęcia gorsze niż kitem :)