czlowiek całe zycie się musi uczyć:-D
Wersja do druku
To może i ja się czegoś nauczę. Czy takie filtry zaradzą na zafarb od kolorowych ścian czy sufitu odbijając światło ?
Jeśli strzelisz niebieskim filtrem na pomarańczową ścianę, to masz sporą szansę na uzyskanie barwy światła zbliżoną do białej. Ale wszystko zależy od odcienia farby - także nie wiązałbym dużych nadziei z tego typu zabiegami.
Odnośnie filtrów żelowych jeszcze takie pytanie:
Skąd mam wiedzieć, jak mocny filtr danego koloru mam założyć? 1/1, 1/2 czy 1/4? Metoda prób i błędów, czy są jakieś reguły?
Teoretycznie, filtry mają podane w specyfikacji, jak wpływają na światło. Przykadowo dla pomarańczowych filtrów LEE:
filtr 1/1 - 6500°K na 3200°K,
filtr 1/2 - 6500°K na 3800°K,
filtr 1/4 - 6500°K na 4600°K.
Musisz znać temperaturę barwową światła, do którego chcesz się dopasować.
W praktyce - na czuja ;)
Rozumiem, dziękuję :)
@ filharmoniusz:
oczywiście w większych zestawach masz do dyspozycji zazwyczaj 3 rodzaje filtrów: korekcyjne o których wspomnieli koledzy (czyli m.in. CTO, CTB), dyfyzyjne (zmiękczające) oraz efektowe (kolorowe które robią zazwyczaj kolorystyczny armageddon w kadrze). Takie zestawy sa oczywiście w wyższej ale korzystniejszej cenie.
korekcyjne wiadomo już co robią natomiast kolorowych można używac w dwojaki sposób ;) albo po prostu rzucasz kolor na scenę albo oświetlasz kolorem np. modelkę trzymającą szarą kartę, robisz korektę WB wg wzorca i wtedy aparat zmienia kolorystykę otoczenia - światła zastanego (poza zasięgiem błysku). Nie wiem czy dobrze to ująłem, może ktoś poprawi ;)
Jest z tym naprawdę dużo fajnej zabawy.
Jak coś to podeślę Ci przykład obu zastosowań na PW ;)
Jak lubisz się bawić w Adama Słodowego to możesz nabyć próbnik filtrów Lee za "grosze" ale będziesz musiał się pobawić w zbudowanie prostego systemu mocowania tychże na palniku ponieważ sa krósze niż dedykowane do strobowania. W zamian dostaniesz mega pack kolorystyczny z opisem i wykresem (temperatury barwowej itp.)
w 90% przypadkow stosuje gestosc filtra 1/1 CTO