To nie słońce ani wybuch Czernobyla...
Wersja do druku
To nie słońce ani wybuch Czernobyla...
Dziwna sprawa.
Nie dziwię się że nie jesteś zadowolony z tej połówki. Powinieneś ją zwrócić sprzedawcy.
Coś jest nie tak.
Sprawdziłem , moja też jest CG gray i takiego efektu na zdjęciach sobie nie przypominam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ps.
Jaki masz rozmiar ?
To ciekaw jestem jak będzie. 77mm też minie interesuje bo ten co mam to 72mm , używałem go z Sigmą 17-70. Teraz do Canona 17-55 potrzebuję właśnie 77.
Myślę, że nie będzie problemu ani z winietowaniem (zobacz osłonę od 17-55, ma "zapas"), ani z "efektem". Jednak 16mm na FF na 17mm na APS-C to spora różnica kąta widzenia. Niemniej powinieneś sprawdzić.
kupiłem w piątek, cały ten komplet, który proponowałem w pierwszym poście (połówka, uv i osłonka) złożyłem wszystko w kupę i jedna rzecz mnie zdziwiła. Mianowicie połówka przyciemnia w rogach, a jak próbuję ustawić żeby przyciemniła całą górną część kadru (tudzież niebo) to już "kiepściej" ciemni.
Przypomnę że mam 500d, heliosa 44m-4 58mm, polar, uv, osłonkę i tą nieszczęsna połówkę. Możliwe że któryś z tych dodatków pogarsza pracę połówki?
Po prostu włazi Ci już coś w kadr, ramki filtrów lub osłony.
Przykręcaj rzeczy pojedynczo, zobaczysz co jest przyczyną.
Poza tym, nie wiem po co przykręcać razem polar, uv i połówkę - uv od razu usuń z tego układu, bo nic nie wnosi prócz ewentualnego psucia. Nawet jak zostawisz polar i połówkę razem to powodzenia w kręceniu tym ustrojstwem...
Chyba ogarnęła Cię mania kupowania gadżetów ;)
Heliopan slim resin x4 (-2EV)