pokaż fotę z tymi ryskami i fotę zrobioną przez to szkło
Wersja do druku
pokaż fotę z tymi ryskami i fotę zrobioną przez to szkło
Na allegro widziałem pasty do polerowania szyb. Z tego co pamiętam, drogie to nie było, więc możesz za czymś takim popatrzeć. Wg. opisu aukcji wynikało, że znikają wszystkie ryski, ale ile w tym prawdy..
Zmienisz wtedy calkowicie tor optyczny w pewnych miejscach, bedziesz mial mega kreatywne szklo do fotografii krzywo-perspektywowo-koloro-ukosnie-nieznosnej. Mozliwe ze w ogole po spilowaniu nie beda promienie trafiac w nastepna soczewke tylko gdzies w bok i beda znowu ubytki obrazu na zdjeciach ;) Jak chcesz walczyc to walcz, najpierw od bardzo lekko sciernej pasty polerskiej do rys na szklach (np takiej jak usuwa sie rysy na szklach zegarkow). Splyc a przede wszystkich wyrownaj te rysy zeby nie mialy ostrych kantow. Na szmatke paste i wzdloz rys. Jak to nie pomoze, to szklo w obrotowy uchwyt, pod chlodzilo i jedziesz papierami sciernymi od 500 w gore, konczac na 4000 i na koncu pasta polerska od ostrej po najdrobniejsza. Zjedziesz soczewke na tyle ze bedzie mega krzywa, mega dziwna itp ale da rade. Mozesz tez kupic srodek do polerwania kloszy lamp samochodowych, ale jakis pewny. Np mleczko Sonaxa do polerowania szyb ;)
Z tymi szybami samochodowymi to może nie być głupi pomysł.
Kolega kupił używany samochód z dziwnymi odpryskami w szybie, zalali mu to tak, że śladu nie było. Fakt, że centymetrowa dziura to nie 1mm ryska, ale może znajdziesz jakiegoś magika...Ostatnio tu ktoś naprawiał pęknięcie obudowy u speca od motorów ;-)
Igi, napisz do Belomo http://www.belarusguide.com/industry1/optical.htm może przyślą Ci soczewkę, jako część zamienną.
Jeśli wszystkie sposoby zawiodą i będziesz chciał wyrzucić to szkło, odezwij sie najpierw do mnie na PW.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tutaj bezpośredni link do strony producenta http://www.belomo.by/en/Home.htm
Ostateczne wyjscie jakie przychodzi mi do glowy to zalanie tych rys lakierem bezbarwnym, tak zeby lakier mial grubosc wieksza od soczewki, i wtedy wypolerowanie tego na gladko. Tak zalewa sie wlasnie dziury w szybach samochodowych. Specjalna koncowka pod cisnienien wstrzykuje sie jakis tam klej, tak zeby wszedl w najdrozniejsza nawet szczeline uszczerbku. a pozniej scina sie nadmiar na rowno z szyba i poleruje do uzyskania jednolitej powierzchni. Moze to uratowac to szklo. Sam koszt dorobienia nowej soczewki z tego co sie kiedys orientowalem - z full profi powlokami - do 100mm srednicy - 200-300zl. Pamietam ze jeszcze cena byla zalezna od jakiegos tam wspolczynnika zalamania swiatla, ugiecia czegos tam i krzywizny jakiejs tez.
Możliwe. Publikowałem tutaj parę moich fot z ryby. Im nie zaszkodzi krzywy tor optyczny, czy coś, i tak są krzywe :mrgreen:
Na dzień dzisiejszy mam dwa zakłady, jeden to spec zajmujący się optyką, drugi to fachmiszcz polerujący szkła. Pójdę do optyka się zapytać czy da się zrobić z tym cokolwiek na sam początek, może i on da sobie z tym radę.
Jak wywalczę to wrzucę dokładne foty i namiary, na przyszłość będzie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzięki wielkie za linka, obiektyw na razie postaram się zreanimować (po prostu nie mam aktualnie kasy na nowy, a będzie mi potrzebny niebawem do paru klipów). Jeśli miałby podzielić los starej 50'ki to się zgłoszę :) Pozdrawiam serdecznie.