Oczywiście, że tak jest, i to fotograf jest tutaj ewidentnie winien a nie sprzęt.
Trzeba troche poprawic warsztat na wstępie a nie czepiać się sprzętu :confused:
Wersja do druku
Patrząc na to zdjęcie w plenerze, też mam wrażenie,że ostrość jest na ramieniu,a nie na twarzy. Więc faktycznie nie trafiony punkt ostrości albo front focus obiektywu, co można dośc łatwo sprawdzić prostymi testami.
Ściągnij sobie Focus Test Chart i przeprowadź test, bo wydaje się, że obiektyw źle łapie ostrość :)
Nie martw sie... na 90% aparat i obiekty w porzadku - wina po stronie fotografa czyli problem prosty do rozwiazania.
1) Mocno niedoswietlone przez co musiales zwiekszyc czas naswietlania i wyszlo poruszone. Rozwiazanie: uzyj statywu / doswietl modelke / nidoswietl zdjecia i wyciagnij... ale skoro jestes w warunkach kontrolowanych to po prostu doswietl.
2) To zdjecia z Nikona wyglada jak zrobione na wysokim ISO i wygladzone... moze wykadrowane tez. Detale stracone itp.
Ogolnie posiadalem przez 2 lata 50 1.8 Canona i mi duzo fajnych zdjatek nim popelnilem. Nikona probowalem i smiem twierdzic ,ze na 1.8 wraz z D90 jest wieksze mydlo niz na Canonie( moze tylko kwestia egezmplarza ).
Konkluzja: doswietl tak ,zebys mogl przymknac z 2 dzialki i powinno byc dobrze
ok dzięki za porady bd próbował robić zdjecie przy większym oświetleniu
a przymknąć z "2 działki" tz. ?
A i pytanie jakiej przysłony używać przy zdjęciach studyjnych ?
tzn. zamiast f/2 ustawić f/8
zależy od tematu i od potrzeb... :roll:
zacznij od f/8 i na razie tak rób.
czasami możesz zwiększyć moc lamp i pojechać na f/11 .... max. f/16.
ale kiedy indziej możesz też zjechać do f/1.4 8)
postaraj się też porobić zdjęcia z różnych odległości - też miałem kiedyś tak z 50/1.8, że tak do 2..3 metrów ostrzył idealnie, a powyżej 5 było mydełko.
MXW - przymknąć przesłonę o dwie działki z f2 to w tym obiektywie będzie f2.5
No i ciekawe jak otworzyć przesłonę na 1.4 w obiektywie o maksymalnym otworze 1.8?
Coś bredzisz...
Być może problem jest ze źle działającym AF w Twoim egzemplarzu, ale mi się wydaje że zdjęcia są delikatnie ruszone, no i jest przyciemno - co także może być przyczyną złego wyłapania ostrości. Obiektyw canon 50/1.8 mimo wszystko jest ostry i sobie jakoś radzi. Popróbuj "za dnia", jeśli problem się powtórzy nie wahaj się oddać go do reklamacji.
Oto przykład zdjęcia zrobionego rzeczonym obiektywem:
http://ifotos.pl/img/192-BYDGO_arrwae.jpg